2023. augusztus 30., szerda

TÁJSEB A DÉLI PARTON: A BALALAND A NER EDDIGI LEGSÚLYOSABB MERÉNYLETE A BALATON ELLEN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ZSUPPÁN ANDRÁS
2023.08.24.


Jelentős részben közpénzből épült fel a Tiborcz-kör és Szepesi Richárd karibi koloniális stílusú hotelkomplexuma Szántódon, mégis nehéz felfedezni hol jelenik meg ebben a beruházásban a közérdek. Megnéztük a BalaLandot, amely megtörte azt a tabut, hogy Siófok után eddig nem álltak közvetlenül a parton a látképet romboló, túlméretezett épületek. A déli part legszebb kilátású strandján még az sem egyértelmű, hogy bemehet-e a vízbe, aki nem szállóvendég.


Nagyon ritka, hogy egy épület egyre rosszabbnak tűnik, ahogy távolodunk tőle. Ahogy a szántódi BalaLand beach bárjában eszegetjük a Cézár salátát, és megpróbáljuk felvenni a menő magyar középosztály-életérzést, a fölöttünk tornyosuló apartmanhotel nem is tűnik annyira vészesnek. A napsütés, a szépen nyírt gyep a nyugágyakkal és a fehér napernyőkkel meg persze a Balaton mindent megszépít. Ha kompra szállunk, a helyzet drámaian romlani kezd, ahogy lassan kibontakozik előttünk a déli part panorámája: a fehéren világító épületmonstrumok valahogy egyre jobban rontják a látképet. Ahogy a részletek összemosódnak, érvényesülni kezd, ami a legfontosabb: a tömeg. Ilyen tömegű épületek eddig nem álltak a partnak ezen a hosszú szakaszán.

A BalaLand Tihanyból nézve sokkal rosszabb, mint helyben, Szántódon, ahol felhúzták.


A BalaLand kapcsán mindeddig főként az üzleti-politikai háttérről esett szó. A 109 szobás Mövenpick hotelből és két apartmanhotelből álló komplexum egyike annak a 36 luxusingatlannak, amit legutóbbi listánkban a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz kötöttünk, mégpedig azért, mert a projekt tulajdonosa, a Dreamland Holding részben az Equilor Alapkezelő Zrt. által menedzselt Central European Opportunity II. Magántőkealapé. A cég másik tulajdonosa egy ismert turisztikai ingatlanfejlesztő, Szepesi Richárd, aki eredetileg önálló tényezőként mozgott a szállodaiparban a 2000-es évek elején, de ma már egyértelműen a NER elitjéhez tartozik: anyósa, Nagy Róza Matolcsy György jegybankelnök jobbkeze, és 2017-ben ő adta el tokaj-hegyaljai Andrássy Rezidenciát, a régió egyetlen ötcsillagos luxusszállodáját Mészáros Lőrincnek (azóta ez az ingatlan is Tiborczhoz került). A BalaLand óriási léptékű, 20 milliárd forintos beruházás, amit az állam a Kisfaludy-programban 6,9 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatással segített – Szepesi a 24.hu-nak adott interjúban úgy fogalmazott, hogy enélkül bele sem vágott volna...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.