2023. augusztus 30., szerda

„ELFÁRADTAM” – MONDTA A FALUSI HÁZIORVOS FÉL ÉVE, AZÓTA SE JELENTKEZETT SENKI A HELYÉRE

TELEX
Szerző: LACZÓ BALÁZS
2023.08.30.


Több mint fél éve nem találnak gyermekorvost a távozó helyére Győr mellett öt alsó-szigetközi településen, így most átmenetileg helyettesítőkkel oldják meg a problémát. Hiába számít a térség az ország fejlettebb vidékei közé, ide sem jelentkeznek háziorvosok. A bajt tetézi, hogy egy hónap múlva a felnőtt háziorvosuk is távozik. Túl sok a beteg, a praxisok megosztását kérték, erre az Okfő 2028-ig ígért választ.


Manapság a települési önkormányzatok vezetőinek van egy rémálmuk, ami úgy indul, hogy a körzet háziorvosa fáradtságról panaszkodik, távozáson töri a fejét. Mert ha ő a fejét töri, akkor mindenki törni fogja hamarosan, manapság az egyik legnagyobb kihívás vidéki körzetbe háziorvost találni.

A Győrtől észak felé sorakozó alsó-szigetközi falvak jelentik erre a legújabb példát: szinte egy időben távozik a felnőtt háziorvos és a házi gyermekorvos.

Ez azt jelenti, hogy öt település 2400 gyereke marad állandó doktor nélkül, és teljes volt a kilátástalanság egészen mostanáig, mert pár napja legalább helyettesítők alkalmazásával tudták áthidalni a nehézséget – mondta a győrújfalui polgármester. Csakhogy ez az állapot ideig-óráig tartható, és pluszköltséggel is jár, miközben már eddig is százezreket voltak kénytelenek az ablakon kidobni hirdetésre. Senki nem akarja betölteni a lakással, kedvezményekkel járó gyermekorvosi praxist.

Úgy kezdődött, hogy rengeteg volt a beköltöző


Ha nem is annyira egységesen kedvező a nyugati régió helyzete, mint amilyennek az ország számos részéből nézve tűnik, az Alsó-Szigetköz nagy részét tényleg irigyelni lehet. Lakossága egyre fiatalodik és gyarapodik, a folyamat a válság után pörgött fel igazán, de már a kilencvenes évek végén elkezdődött, amikor hirtelen egekbe szöktek a nagyvárosi ingatlanárak. Akkor sokan felfedezték az akkor még olcsó telket kínáló Győrújfalut a Mosoni-Duna partján: öt percre Győrtől. A számok nyelvén ez így fest:

Győrújfalun1986-ban 996-an laktak,
1997-ben 1047-en,
2007-ben 1255-en,
2010-ben 1424-en,
ma a lélekszám 2500 fölött jár.

A vonzerő aztán faluról falura terjedt tovább a szigetközi főút mentén, és pár év alatt kedveltté tette Győrzámoly, Győrladamér, Dunaszeg telkeit is. Az ötödik a Dunaszeg melletti zsákfalu, Dunaszentpál, ez az áldásokon kevésbé osztozik, az orvosproblémában annál inkább...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.