2023. augusztus 7., hétfő

ÚJ VÁLSÁG FENYEGET? - ISMÉT AZ INGATLANPIAC VESZÉLYEZTETI A VILÁGOT

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: SZEPESI LÁSZLÓ
2023.08.04.


A tizenöt évvel ezelőtti nagy pénzügyi válsághoz hasonló gondok mutatkoznak az amerikai ingatlanpiac egyes szegmenseiben. Zuhan az irodák iránti igény, és az árak is lefelé tartanak. Pontosan mi történik, és hogyan hathat ez az európai piacokra?


A világ lassan, de most már biztosan kilábalt a Covid-járványból, azonban a mai napig is csak fokozatosan derül ki, hogy milyen utóhatásai vannak az egy éve véget ért világméretű lezárásoknak. A szétszakadt ellátási láncok árfelhajtó hatását Európa legmagasabb inflációjától szenvedő országában nem kell külön ecsetelnünk, de szintén a járvány indokolta lezárások magyarázzák a nagyon lassan enyhülő chiphiányt, amely világszerte megnehezítette az informatikai eszközök gyártásának gyors újraindítását. A közvetlen gazdasági hatásokon túl azonban a lezárások egyben a mentalitásokban is változásokat okoztak: sokkal szívesebben és nagyobb számban vásárlunk online, mint 2018-ban, és megnőtt a munkavállalók igénye arra, hogy legalább részben otthonról végezhessék munkájukat.

Az első jelenség hatására az online kereskedelem volumene jelentősen megnőtt, aminek értelemszerűen a hagyományos üzletek forgalma látta kárát. Bár közel egy éve újra teljes a szabadság és mindenki ott vásárolhat, ahol akar, a hagyományos boltok egy része úgy tapasztalja, hogy a fogyasztók által a lezárások során megismert és megkedvelt internetes rendelések elviszik a forgalmukat - nem megy úgy az üzlet, ahogyan azt szeretnék. A második jelenség érdekes konfliktust okoz több vállalatnál is, ahol a vezetés elvárja (elvárná), hogy a munkavállalók a járvány előtti módon, hétfőtől-péntekig, reggeltől-estig az irodában üljenek és ott végezzék a munkájukat, de erre a lezárások alatt az otthoni munkához kedvet kapó és azt sikerrel megvalósító dolgozók egy jelentős része egyszerűen nem hajlandó. A dolgozók inkább állást váltanak és olyan cégnél helyezkednek el, ahol biztosított számukra az otthoni munkavégzés...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.