2023. szeptember 18., hétfő

ALAPÍTVÁNYT INDÍTANAK A KÁRPÁTALJAI KATONÁKAT TÁMOGATÓ MAGYAR CIVILEK, PUTYIN ÉSZAK-KOREÁBÓL HOZATNA LŐSZERT – HETI ÖSSZEFOGLALÓNK

ÁTLÁTSZÓ / HETI ÖSSZEFOGLALÓ
Szerző: ZUBOR ZALÁN
2023.09.18.


Bahmuttól délre az ukrán erők visszafoglaltak két települést, az ellentámadás fő irányában, Zaporizzsja megyében viszont nem történt jelentős elmozdulás. Bár az ukránok ellenőrzik az orosz erődrendszer egy szakaszát, az akadályok és az ellenséges tüzérség miatt a páncélos alakulataik nem tudnak a hídfőnél előre nyomulni. Tovább folyik a harc a frontszakasz kulcsát jelentő magaslatokért Novoprokopivka és Verbove falvak között, amelyeket elit ejtőernyős csapatok védenek
.

- Zaporizzsja megyében az észak-keletről átvezényelt 76. orosz légideszant-hadosztálynak sikerült megakadályozni az ukránok áttörését Tokmak felé.

- Ukrajna Bahmutnál visszafoglalt két települést, Andriivkát és Kliscsiivkát.

- Szevasztopol ukrán rakétacsapás érte Szevasztopol kikötőjét, harcképtelenné vált egy csapatszállító hajó és egy tengeralattjáró.

- 30 kilométer mély repüléstilalmi zónát jelentett be Románia a határ közelében, miután kiderült, hogy román területen csapódott be két orosz drón.

- Észak-Korea diktátora „teljes körű támogatást” ígért Moszkvának a háborúhoz, azonban a két ország elleni szankciók nehezítik a katonai együttműködést.

- Alapítvánnyá alakul az a magyarországi önkéntes csoport, ami felszerelésekkel támogatta a fronton harcoló kárpátaljai katonákat.

Az elmúlt héten ismét a zaporizzsjai és bahmuti frontszakaszon folytak a legsúlyosabb harcok, érdemi elmozdulás csak az utóbbin történt. A Donyeck megyei Bahmutot az év első felében az oroszok súlyos veszteségek árán foglaltak el, nyár óta azonban védekezésre kényszerülnek. Az elmúlt héten az ukrán erők visszafoglaltak két falut a várostól délre, Andriivkát és Klicsiivkát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.