2023. szeptember 30., szombat

AZ EGÉSZ EU A SZLOVÁKIAI PARLAMENTI VÁLASZTÁSRA FIGYEL, A MAGYAR ESÉLY HÁROMBÓL SEMMI

NÉPSZAVA
Szerző: GÁL MÁRIA
2023.09.30.


A szombati megméretésnek uniós szintű, regionális tétje is van. Az, hogy melyik párt fog győzni, megjósolhatatlan, az meg végképp, hogy ki alakíthat kormányt.


Nincs egyértelmű favoritja a mai szlovákiai parlamenti választásnak, a kampánycsend előtt, szerdán este közzétett utolsó felmérések fej-fej mellett mérték a két legnépszerűbb pártot. Az öt legnagyobb közvélemény-kutató ügynökség (AKO, Median, Focus, Ipsos, Market Research) közül kettő szerint a zöld-liberális Progresszív Szlovákia (PS), három szerint pedig a szociáldemokrata Irány (Smer) végez az élen, mindkettő viszonylag kis előnnyel. Mivel abszolút többségre egyetlen politikai erő sem számíthat, a győztes párt kormányalakítási lehetősége a koalíciós képességeitől függ, amit nagy mértékben az befolyásol majd, hogy mely pártoknak sikerül átlépniük az 5 százalékos parlamenti bejutási küszöböt.

E tekintetben azonban a győztes kiléténél is nagyobb a bizonytalanság. A Median 6, az Ipsos és a Focus 8, az AKO és a Market Research pedig 9 párti parlamentet mért. A három billegő párt – a keresztény-konzervatív KDH, a szélsőjobbról a mérsékelt jobbközép felé tolódott Szlovák Nemzeti Párt (SNS), illetve a populista Sme Rodina – közül ugyanis csupán a KDH esetében vehető szinte biztosra, hogy egy Robert Fico és a Smer által vezetett kormánykoalícióba nem lép be.

A kiszámíthatatlanságot erősíti az is, hogy 22,4 -25 százalék között mérték a bizonytalanok arányát, ami a prognosztizált 62-69 százalék közötti részvételi arány mellett igencsak jelentős befolyásolási tényező, főképp annak fényében, hogy a felmérések arra nem térnek ki, milyen pártok között vacillálnak a bizonytalanok.

Az viszont már hetek óta egyértelműen kiderült, hogy a mai voksolást vagy Robert Fico Smerje vagy a Progresszív Szlovákia nyeri meg csekély előnnyel, harmadik helyen pedig Peter Pellegrini szociáldemokrata alakulata, a Hlas/Hang végez. Kormányt azonban egyik párt sem fog tudni könnyen alakítani, hiszen a bejutó alakulatok között igen nagyok a világnézeti különbségek és mélyek a személyes ellentétek is. Egyelőre csupán az látszik biztosnak, hogy mindkét oldalnak szüksége lesz a Hlasra, Pellegrini akár a nevető harmadik is lehet, azaz nem zárható ki, hogy ő lesz Szlovákia következő miniszterelnöke.

A Progresszív Szlovákiát látszik erősíteni az, hogy a szavazati jogukkal élni nem kívánók legnagyobb hányada a 60 év fölötti korosztályból kerül ki, Fico és a Smer pedig épp ebben a korcsoportban a legerősebb. Ha csak a 30 év alattiak szavaznának, akkor a Smer be sem jutna a parlamentbe, a PS pedig fölényesen győzne. A Median adatai szerint a legmagasabb részvételi szándék a 18-29, illetve a 40-49 év közöttiek sorában tapasztalható, és az egyetemi végzettséggel rendelkezők aránya is magasabb a biztos voksolók soraiban – mindez pedig a progresszívek számára jelenthet előnyt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.