2023. szeptember 30., szombat

SVÉDKÉRDÉS MAGYARORSZÁGON: TITKOLJA A KORMÁNY, HOGY MIT KÉR A NATO-TAGSÁGUKÉRT

VÁLASZ ONLINE
Szerző: MAGYARI PÉTER
2023.09.29.


A törökök ha gorombán is, de legalább világosan elmondták, hogy miről szól az alku – hangzott el egy NATO-ról szóló konferencián csütörtökön. A magyar kormány viszont össze-vissza beszél a NATO északi bővítésének halogatásáról.


Csütörtök délután számos alkalom lett volna, hogy kiderüljön, a magyar parlament miért halogatja még mindig Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációját, illetve mit akar a ratifikációért cserébe a kormány. Aznap sem derült ki. Már több mint egy éve nem világos, hogy milyen hasznot vár a magyar politikai vezetés attól, hogy néhány havonta néhány hónappal eltolja a döntést.

A török alku ára

Svédország 2022. május 18-án kérte felvételét a NATO-ba, egyszerre Finnországgal. A finn tagságot a magyar parlament a NATO-ban utolsó előttiként, idén március 27-én, a török pedig utolsóként, március 30-án ratifikálta, és így lett április 4-én Finnország tagja a világ legnagyobb katonai szövetségének. A svéd csatlakozási kérelmet azonban ugyanez a két ország a mai napig blokkolja, míg a többi 28 tagállam már régen ratifikálta.

A török elnök három dolgot követelt azért, hogy támogassa a svéd tagságot: ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.