2023. október 15., vasárnap

ENNÉL IZGALMASABB MÁR NEM IS LEHETNE A LENGYEL VÁLASZTÁSI MATEK

VOX POPULI BLOG
Szerző: TÓKA GÁBOR
2023.10.15.


A választási közvélemény-kutatások elég pontosak Lengyelországban, a választási rendszer aránytalanságai miatt mégis nehéz előrejelezni, hogy a hat és fél százalékkal vezető Zjednoczone Prawica (Egyesült Jobboldal) lista, tehát Jaroslaw Kaczynski 2015 óta kormányzó Jog és Igazságosság Pártja és szövetségesei, vagy annak a liberálisabb konzervatívoktól és kereszténydemokratáktól a baloldalig terjedő ellenzéke nyerhet parlamenti többséget a mai lengyel választáson. Az ezt és a legfrissebb lengyel előrejelzéseket is bemutató tegnapi posztomat ma azzal egészítem ki, hogy mégis mi lehet az igazság, és hogyan fedezhetjük fel, ha alaposan belemászunk az adatokba.

Erre sokan lehetnek majd kiváncsiak ma este, mert este kilenckor megjelenik majd egy exit poll, aminek 2019-es és 2015-es elődje szinte természetfeletti módon pontosnak bizonyult, viszont a lassan beérkező részeredmények minden bizonnyal még jobban ellentmondanak majd neki, mint a korábbi években. Az idei választás előtt ugyanis számos új, egészen kicsi szavazókörzetet hozott létre a kormányzó többség faluhelyen, hogy ott megnövelje a részvételt a szavazásra igyekvők közlekedési útvonalának rövidítésével. Ezekben a rendhagyóan kicsi szavazókörzetekben pedig nyilván sokkal gyorsabban végeznek majd a számlálással, mint máshol. Emiatt egyrészt a Parasztpártot is tartalmazó Trzecia Droga (Harmadik Út), másrészt meg a kormánypárti lista is félrevezetően jól állhat majd a korai részeredményekben. De ettől még egy exit poll is tévedhet éppen eleget.

Kaczynskiék 2015-ben éppen csak 1,1%-kal nagyobb szavazataránnyal szereztek egypárti mandátumtöbbséget, mint az a 36,5, amire most számíthatnak a közvélemény-kutatások átlaga szerint. Mellettük szól az is, hogy azóta inkább a tőlük jobbra álló, libertáriánus, szélnacionalista és EU-ellenes, mint a tőlük lengyel értelemben balra álló tábor növekedett pár százalékponttal. Az előbbiek most is a Konfederecja listán álltak össze a választásra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.