2023. október 18., szerda

NEHÉZ VÉDENI, AMIT ORBÁN MŰVELT, RONTOTTA MAGYARORSZÁG HELYZETÉT, LEGITIMÁLTA PUTYIN HÁBORÚS ÁLLÁSPONTJÁT

NÉPSZAVA
Szerző: VAS ANDRÁS
2023.10.18.


Oroszország vagy éppen Kína számára a magyar kormányfő nem egyenrangú partner, csak kihasználják, hogy hazánk a nyugati szövetségi rendszer tagja.


Diplomáciai szemszögből az euroatlanti szövetségesek előtt nehéz megvédeni, hogy Orbán Viktor kétoldalú tárgyalásokat folytatott Vlagyimir Putyinnal Kínában, még akkor is, ha az orosz elnök elszigeteltsége csak informális. Bár elfogatóparancsot adtak ki ellene, Oroszországgal nem lehet teljesen a nullára redukálni a kapcsolatokat – mondta lapunknak Győri Lóránt, a Political Capital geopolitikai elemzője. Megjegyezte, a magyar kormány szeret közvetítőszerepben tetszelegni, s vélhetően ez lesz a kommunikáció a mostani találkozóval kapcsolatban is, ahogyan azt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter iráni tárgyalásainál is tették, noha mindkét ország, azaz Irán és Oroszország esetében is katonai agressziót támogató államokról beszélünk.

– Ezzel próbálják védhetővé tenni az ilyen diplomáciai találkozókat, amelyek azonban sokkal inkább a magyar gazdaság vagy a kormányzathoz közel álló gazdasági szereplők szempontjából fontosak – folytatta Győri Lóránt. – Az orosz energia, Paks bővítése a kormány szerint magyar érdek, más kérdés, hogy minderről nem lenne muszáj miniszterelnöki szinten tárgyalni, hiszen Szijjártó Péter elég sokszor utazik Oroszországba, s ezekben a témákban ő is tudna egyeztetni.

Ezzel szemben az euroatlanti közösség felé nagyon rossz üzenete van egy ilyen diplomáciai akciónak a külpolitikai szakértő szerint, hiszen a nyugati szövetségi rendszerek tagjaként értékeli fel az Orbán-kormány a háborús agresszor Oroszországot, vagy éppen Kínát. Ezáltal pedig megerősíti a Nyugat ellen de facto létrejött új nemzetközi koalíciót Irán, Kína, Oroszország és Észak-Korea részvételével...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.