2023. október 26., csütörtök

VANNAK KOCKÁZATOK – EZT IS ÜZENTE A JEGYBANK A KAMAT MÉRSÉKLÉSÉVEL

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2023.10.26.


„Vannak kockázatok, s a Magyar Nemzeti Bank a kamatlépéssel azt üzeni – amúgy azt is kell üzennie –, hogy figyel” – mondta a Hírklikknek Bod Péter Ákos, aki szerint a keddi 75 bázispontos alapkamat-csökkentés azt mutatja, hogy a mérséklés nem automatikus, hanem a helyzettől függ. A monetáris tanács 12,25 százalékosra csökkentette az alapkamatot. A korábbi jegybankelnök szerint a továbbra is irdatlan magas kamatszint kifejezi a törékenységet, meg azt is, hogy volt egyszer valamikor egy túl hirtelen kamatmérséklés, amit a forint drasztikus gyengülése követett. „A jegybank lépése nem okozott nagy meglepetést, bár a mértéken lehet hümmögni, de eljutottunk idáig, s úgy látom, hogy ez nem lendítette ki a forintot” – mondta, megjegyezve, hogy a jövőben a sebesség a kérdés, „csak nehogy orra bukjunk a végén”.


Mint arról a Hírklikk is beszámolt, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 75 bázisponttal, 12,25 százalékra csökkentette az alapkamatot a keddi ülésén. A lépés után tartott sajtótájékoztatón Virág Barnabás a többi között arról beszélt, hogy a befektetők év végi kamatvárakozása 11 százalék körül van, ez a jelenlegi információik alapján reális forgatókönyv. Mint a Portfolió tudósításában olvasható, az alelnök hozzátette, hogy az a 7-8 százalékos infláció mellett folyamatosan emelkedő reálkamatot jelenthet majd.

A vártnál nagyobb kamatcsökkentés után egyébként kedden gyengülésnek indult a forint az euróval szemben, így ismét eltávolodott a 380-as szinttől a magyar deviza, aztán szerdán délelőtt megütötték, így az euró jegyzései 385 fölé lendültek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.