2023. október 26., csütörtök

VESZÉLYBEN AZ ELTE ÉS A MŰEGYETEM SZABADSÁGA

HÍRKLIKK
Szerző: LUKÁCSI KATALIN
2023.10.26.


Az ELTE-n konkrétan tudom, a Műegyetemről is jutottak el hozzám ilyen információk, hogy minden anyagi panaszra az a minisztériumi válasz, hogy „az ajtó nyitva van, tessék bemenni rajta” – mondta a Hírklikknek Máté András, az ELTE nyugalmazott egyetemi docense. Az Oktatói Hálózat vezetője szerint ez egyértelmű jele annak, hogy a hatalom az úgynevezett modellváltás felé löki, zsarolja a még állami egyetemeket. Annak kapcsán beszélgettünk vele, hogy a Corvinus Egyetem elbocsátotta immár csak volt oktatóját, Ádám Zoltánt. Azután menesztették őt, miután felpanaszolta, hogy egy diákkal, akinek édesapja Mol főrészvényes, kivételezett az egyetem vezetése.


Ádám Zoltán elbocsátása tekinthető vörös vonalnak a Corvinus életében?

Az egész felsőoktatási átalakítás történetében, hiszen ezt az eseményt az úgynevezett modellváltás kontextusában kell értelmezni. Igen, idáig még nem mentek el. Olyan már volt, ugyancsak a Corvinuson, hogy egy oktató az ismert nézetei miatt jobbnak látta, ha önként távozik. Még nem bocsátottak el senkit. Eddig.

Szembeötlő a Corvinus vezetésének érvelése, amely szerint Ádám Zoltán megpróbálta lejáratni az egyetem vezetését a nyilvánosság előtt.


Rosszabbról van szó, mint a személyes érzékenységről. Arról, hogy úgy kezelik az egyetemet, mint egy profittermelő vállalkozást, aminek a jó hírére minden alkalmazott köteles ügyelni. Nem pedig úgy kezelik, mint egy közintézményt. Igaz, hogy a Corvinust (már) nem az állam tartja fönn, de az államtól kapta a vagyonát. Egy közintézményből alakult át, és közvagyon az, amit kezel, amiből él, és amelynek belső történéseihez a köznek igenis köze van, mert a köz vagyonából él. Továbbá az akadémiai szabadság alapeleme, hogy az egyetemen belül mindenről, a belső közügyeikről és tudományos kérdéseikről is szabad nyilvánosan véleményt alkotni és véleményt mondani. A Corvinus képviselőinek nyilatkozataiból úgy látszik, hogy ezt nem is értik. Nem értik, hogy mi a különbség egy profitábilis vállalkozás, és egy egyetem között...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.