2023. november 6., hétfő

HÁMORI JÁNOS: MÁR A CSŐDVESZÉLY MIATT KERESI A FELELŐST AZ MNB-BEN A KORMÁNY

PORTFOLIO
Szerző: MADÁR ISTVÁN
2023.11.06.


A hazai turisztika teljesítményét hosszú ideje kommunikációs zűrzavar övezi. A híradások egy része visszafogott teljesítményről számol be, eközben más tudósítások mennybe repítik az ágazatot. Az ellentmondásokhoz hozzájárul az idegenforgalmi adatok egyenetlensége. Ugyanakkor a kavarodás fő oka, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) ezt kihasználva olyan adatokra hivatkozik, amelyek nem is nyilvánosak, a nyilvánosaknak viszont látványosan ellentmondanak. Ez pedig azért különösen pikáns, mert az MTÜ nem csak egy kormányügynökség, hanem adatgazda is.


Kezdjük három idézettel:

1.  „Tény, hogy az idei főszezon 17 millió vendégéjszakát hozott, ami felülmúlja a tavalyi, de még a 2019-es adatokat is.”

2. „Több mint hatmillió vendég érkezett a magyarországi szálláshelyekre a három nyári hónapban a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint. Az idei nyári forgalom ezáltal 1 százalékkal meghaladja a tavalyi főszezon eredményét, a 2019-es évi adatot pedig 6,3 százalékkal múlja felül.

3. „Óriási nyereség volt az augusztusi budapesti atlétikai világbajnokság, jelentősen fellendítette a magyar főváros vendégforgalmát. Az Ausztráliából és Óceániából érkező külföldivendég-éjszakák száma több mint 120 százalékkal, az Afrikából, valamint Ázsiából jövőké pedig közel 60, illetve 50 százalékkal emelkedett a fővárosban 2022 augusztusához képest.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.