2023. december 15., péntek

KARSAI DÁNIEL: EZ TÉNYLEG EGY HALÁLVALÓSÁGSHOW, ÉS RAJTAM IS MÚLIK, HOGY NE LEGYEN BELŐLE TRASH REALITY

24.HU / INTERJÚ
Szerző: CSERI PÉTER
2023.12.15.


Nincs bakancslistám, minden lényeges dolog ki van pipálva – nyilatkozta lapunknak Karsai Dániel. A halálos betegséggel küzdő alkotmányjogásszal ezúttal nem a jogi harc részleteiről vagy az ALS-ről beszélgettünk, hanem a nyilvánosság előtt zajló események hátteréről – karácsonyról, Fulham-borzról, nevetésről és pénzről, sőt még azt is elárulta, hogyan képzeli el a temetését.


Itt a karácsony. Belegondolt már, hogy önnek ez lehet az utolsó?


Nem. Igazából lehet, hogy nem is az utolsó karácsonyom lesz, ha mégis, akkor sem foglalkoztat. Olyan betegségem van, ami miatt az ember legfeljebb 2–3 hétre tud előre tervezni. Hogy megélem-e a jövő karácsonyt, beláthatatlan időnek tűnik. Várom a mostanit, és remélem, hogy ugyanolyan jól sikerül, mint mindig.

Milyen az, amikor jól sikerül?


Együtt vagyunk és jól érezzük magunkat. Nem az ajándékokon múlik, abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy igazából mindenünk megvan. Együtt lenni a családommal, a barátokkal – nekem ez a karácsony.

Soha nem jut eszébe egy vissza-visszatérő helyzetről, eseményről, hogy talán utoljára éli át?

Az eszemmel sokszor felfogom, hogy valamit esetleg utoljára élek meg, de érzelmileg nem mozgatnak meg ezek a szituációk. Pontosabban a legutóbb, amikor november végén kint voltunk a strasbourgi tárgyaláson, volt egy nyomasztó érzésem. Több mint egy éve nem jártam külföldön, pedig korábban sokat éltem odakint, és sokat is utaztam. Nem fogalmaztam meg magamnak, de annak a nyomasztó érzésnek talán köze lehetett ahhoz is, hogy vajon lesz-e még külföldi utam.

Milyen gyakran gondol a halálra?

Soha.

Soha?

Szinte soha.

És ez könnyen megy, vagy küzdeni kell érte?


Egyszerűen csak így van...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.