2023. április 15., szombat

VAJON MAGYARORSZÁG VISSZAKAPJA A PÉNZÉT, HA KILÉP AZ OROSZ HÁTTERŰ FEJLESZTÉSI BANKBÓL?

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2023.04.15.


A Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) elleni szankcióknak, majd az ennek nyomán rapid módon bejelentett magyar kilépésnek most valóban gyors veszteségei lesznek.
Magyarország számára legkorábban októberben lehet reális a kilépés. A bankban nagyjából 80-an dolgoznak, a létszám negyede magyar. Nagy valószínűséggel egy idő után az intézet elköltözik Budapestről, és felszabadulhat a 30 millió eurós, emblematikus Lánchíd Palota. A nagy kérdés, hogy Magyarország visszakapja-e a befizetett tőkéjét. Az NBB-be befektető nyugdíjpénztárak, alapkezelők, biztosítók, magyarok, németek, hollandok pedig azon aggódhatnak, hogy futniuk kell-e a pénzük után, ha a szankció miatt az NBB nem tud utalni.


Amerikai szankciós listára került a budapesti központú Nemzetközi Beruházási Bank és három volt, vagy jelenlegi vezetője: Nyikolaj Koszov volt elnök, aki jelenleg tanácsadója a banknak, Laszlóczki Imre alelnök és Georgij Potapov alelnök. Mivel új elnököt nem jelöltek a tulajdonosok (a legnagyobbak Oroszország és Magyarország), így most a két alelnök havi vetésforgóban vezeti a bankot.

Magyarország már nem is fog vezetőt jelölni – vélhetjük –, hiszen az amerikai szankciós bejelentés után meglepő gyorsasággal Magyarország azt is közölte, hogy maga is kilép a bankból. Sőt, amennyire tudjuk, a bank egyes partnerei is gyorsan léptek. A legtöbben nem akarták saját üzletüket kockáztatni, vagyis féltek a másodkörös szankciósértések retorzióitól, így akinek amúgy volt amerikai kapcsolata, például dollárkitettsége (és kinek nincs ilyen a pénzvilágban?), maga is gyorsan felfüggesztette kapcsolatait az NBB-vel. Ez akár valami esedékes utalási helyzetet is érinthetett, de még a banki vezetők személyes kártyahasználatát is korlátozhatja. Az előzményekről itt, itt és itt írtunk korábban...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.