2023. május 2., kedd

REGGEL 4440 - A 444 REGGELI HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2023.05.02.



Jó reggelt, ha valaki lemaradt volna róla, a hétvégén 10 évesek lettünk:

Most pedig a következő évtized első reggeli hírlevelében a hosszú hétvége fontosabb híreivel jelentkezünk.

PÁPALÁTOGATÁS

Mit mond a szegényekről és menekülőkről a pápa egy olyan országban, ahol a menedékkérők elleni rendszerszintű uszítás és a hajléktalanság kriminalizálása mindennapos? A pápa a szegényekre és a rászorulókra hívta fel a figyelmet, külön kiemelve a hajléktalanokat. Ami nem cseng össze a kormány kommunikációjával. Ferenc pápa leghosszabban a jezsuitákkal beszélgetett.

Ferenc pápa vasárnapi útját élőben közvetítettük. A pápa jelenlétében, a Kossuth téren megszületett az Orbán-fotó, amiért a DK-sok imádkoztak. Ferenc pápa megemlítette a menekülteket és a békevágyat is a Kossuth téren. (Az Iránból elmenekülő Abouzar Soltanit és kisfiát 553 napig tartották bezárva a tranzitzónában, útközben közben vált hívő kereszténnyé, és nagyon hálás Magyarországnak, hogy itt élhet.)

A látogatásával a pápa megerősítette a kormányt és a magyar egyházat, de figyelmeztette is őket.

Ferenc pápa találkozott Kirill pátriárka bizalmi emberével is, megcsókolta Hilarion mellkeresztjét. A hazafelé tartó repülőútján viszont egy titkos ukrajnai békemisszióról beszélt.A pápa Karácsony Gergelyt is fogadta.

Az „A család, az család”-kampány elindítója szerint Orbán gúnyt űzött a pápából.
Orbán titkára átadott egy templomot Orbán szülőfalujában, és szerinte kamatosul megtérül az államnak az egyházaknak adott pénz.

A. I.

Max Tegmark arra kérte a szénsovinisztákat: mondják meg, hogy az AI milyen feladatokat nem lesz képes soha elvégezni. Az MIT fizikaprofesszora szerint az emberek ugyanolyan téves érvekkel bagatellizálják el a mesterséges intelligencia veszélyeit, mint a Don't Look Up című filmben a közelgő aszteroida fenyegetését.

Már bánja élete munkáját, otthagyta a Google-t Geoffrey Hinton veterán AI-szakértő, hogy nyíltan beszélhessen a kockázatokról. „A szokásos kifogással vigasztalom magam: ha én nem tettem volna, akkor valaki más megtette volna” – mondta a 75 éves fejlesztő New York Timesnak.

PUTYINIZMUS

Lengyelország lefoglalta a varsói orosz gimnázium épületét, az oroszok kemény választ ígértek. Dmitrij Medvegyev szerint eleve ki kellene irtani a lengyel zsoldosokat, mint a büdös patkányokat, és meg kéne szakítani a diplomáciai kapcsolatot a lengyelekkel.


Szijjártó Péter szóvá tette Volodimir Zelenszkijnek, hogy a magyar emberek milyen rendkívül magas árat fizettek eddig a háborúért.

Stratégiai bombázókkal mért csapást Ukrajnára Oroszország. Tehervonatot robbantottak Oroszországban az ukrán határ közelében. Az ukrán szárazföldi erők parancsnoka szerint az ukránok ellentámadásba mentek át Bahmutban.

- Földbe ásott lyukba zárják az engedetlen orosz katonákat.

- Oroszországról nem lehet távolról, számítógép mögül tudósítani – mondta az újságíró, akit 20 év börtönre ítélnének kémkedés miatt.

- A cseh elnök még több lőszert küldene Ukrajnába.

- Leváltották a mariupoli mészárosként hírhedtté vált miniszterhelyettest.

- Az ukrán külügy nem zárja ki, hogy Kína legyen a béketeremtő a háborúban.

- Dél-Afrika megüzente Oroszországnak, hogy ha Putyin odamegy, le kell tartóztatniuk.
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.