2024. január 10., szerda

BIMBÓ TEKNŐS A TÜRK TANÁCSRA GONDOL - A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2024.01.10.


Nem ígérem, hogy a napindító hírlevél címére magyarázatot adok, de az legalább kiderül, mit keres a két dolog egymás mellett. Aztán veszünk egy országbérletet a robotporszívónak.

Jó reggelt, jó egészséget, sál, sapka! Ki hiszi el, hogy most ért véget minden idők legmelegebb éve???


4 remek cikk:





Most jöttél a 6.20-assal?

Az istenadta magyar nép hétköznapjaira alighanem az a mai hír lesz a legnagyobb hatással, hogy Lázár János bejelentette az új tömegközlekedési tarifacsomagot (és mellesleg azt is, hogy Debrecenbe ömleni fog a pénz). Egyebek mellett minden bérlettípust megszüntetnek, ami nem vármegye- vagy országbérlet, ezekből viszont lesz napijegy is. Az eddig 90 százalékos kedvezménnyel utazók és a 14 éven aluliak ingyen, a 14-25 év közöttiek 50 százalékos kedvezménnyel közlekedhetnek. Szeptembertől minden buszon lehet kártyával fizetni, sőt olcsóbb is lesz, mint készpénzzel. Szerencséje az olyan készpénzfüggőknek, mint Orbán és Szijjártó urak, hogy ők soha a büdös életben nem fognak Volánnal utazni.

Hogy pontosan milyen hatásai lesznek az új rendszernek, azt a részletek megismerése után alaposan ki kell elemezni. Első reakciók: Vitézy szerint értékelhetetlen ajánlat és brutális áremelést jelent a tarifareform, Karácsony Gergely jónak tartja az irányt, de vannak aggodalmai.

Apropó, közlekedés!

A KÖKI-ről a Havanna lakótelepre buszozott volna egy 22 éves, SMA-betegsége miatt elektromos kerekesszékkel közlekedő egyetemista lány és a kísérője. Utóbbi állítása szerint a sofőr először letagadta, hogy lenne rámpa a járaton, majd megpróbálta rávenni őket, hogy menjenek a következő busszal. De a helyzet ennél sokkal rosszabb irányba fejlődött tovább, ahogy az a mellékelt videóból kiderül.

Egészségünk

Hogyan kerülhet betiltott gyógyszerhatóanyag vagy akár sima hashajtó a fogyasztó hatásúként reklámozott termékekbe? A Lakmusz veszélyes étrend-kiegészítőkről szóló sorozatában most a fogyitabletták kaotikus piacát mutatjuk be.

De a Qubit is hasonló irányba mozog: az elhízás elleni új csodaszerek, a tavalyi év tudományos szenzációjának kikiáltott szemaglutid hatóanyagú gyógyszerek nyomába ered. Ezek a Science jóslata szerint nemcsak az elhízás kezelését formálják át, hanem annak megítélését is: az elhízás többé már nem az akaraterő hiányáról szól, hanem egy biológiai okokra visszavezethető, krónikus megbetegedésként jelenik meg. (Magyarországon csak cukorbetegeknek lehet felírni.)

Egy friss kutatás szerint tele vannak a palackozott vizek olyan nanoműanyaggal, amely a sejtjeinkbe is képes behatolni, és a korábban becsültnél akár százszor is több műanyagdarabkát tartalmazhatnak.

Hazánk, hazánk

Kohán Mátyás, a 14 éve teljhatalmú kormányoldal 22 éves publicistája a Türk Tanácsra gondolva reméli, hogy lassan újra kaphat levegőt. „Állt a magyarok miniszterelnöke maroknyi baráttal a nem túl jó fényben, és csak nyúlt az idő, mint a rétestészta” – írja megindító fohászában a Mandiner sztárja.

- Szöllősi György dörgedelmesen üzent azoknak, akik azt latolgatják, tartoznak-e a hazájuknak, vagy sem.

- Az államfő és a külügyminiszter is levélben köszöntötte fel Győzikét. Győzikét.

- Több vidéki iskoláját is megszüntette Iványi Gábor egyháza, miután korábban megvonták tőlük a támogatást.

Mint minden évben

2024-ban Magyarországon még mindig ott tartunk, hogy emberek halnak meg azért, mert hideg van. Kevés ennél embertelenebb és feleslegesebb halál van, ami egyszerre beszél az ellátási rendszer csődjéről és a társadalom közönyéről. Diószegi-Horváth Nóra cikkében leírja, mi történik ilyen hidegben az emberi szervezettel, és hogy mit tehetünk mi, hogy kevesebben haljanak meg. Például, vihetünk takarót, és lerúghatjuk magunkról a mindent beburkoló közönyt.

Money works

Lesújtó adatot közölt a KSH, hónapról hónapra romlik a magyar ipar teljesítménye. 400 milliárddal annál is több lett a költségvetés hiánya, mint amennyit utoljára becsült a Pénzügyminisztérium. Fülöp-szigeteki nő vagy, és Magyarországon dolgoznál? Először is legyél 160 centi!

Teknó

Szily László bemutatja: ennek a budapesti teknősnek a legjobb barátja egy robotporszívó. Nem hiszi? Videós bizonyítékunk van! Mondhat bármit a tudomány, nem igaz, hogy játszani csak az emlősök képesek.

Hírleveleinket itt találja, és ha már arra jár, fel is iratkozhat. Nem muszáj, tényleg, de aki nem iratkozik fel, arra ráküldjük Bimbót.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.