2024. január 10., szerda

AZ ELLENZÉKNEK IS AMERIKÁBÓL KELLENE TANULNIA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2024.01.09.


...az amerikai demokraták nem azt csinálják, amit a legnagyobb magyar ellenzéki párt, a Demokratikus Koalíció, amely szociáldemokrata fordulatot, jólétet, béremelést, a szociális juttatásokat, az ingyen sört meg a virslit hirdeti, mint a régi magyar kommunisták: hazudik a népnek, populista hazugságokkal eteti, próbálja megnyerni őket, nem a lényegről beszél. Az amerikai demokraták a diktatúra veszélyéről, a demokrácia felszámolásáról, a szabad élet végéről, a jogállamiság felszámolásáról, az alkotmányos rend megdöntéséről beszélnek a népnek, amit magyar ellenzéki ki sem mer ejteni a száján, méghozzá egy megvalósult diktatúrában, mert meggyőződése, hogy az senkit nem érdekel. Ám ez egyrészt hazugság, másrészt, amilyen mértékben így van, az kizárólag az ő hibájuk és felelősségük.

Most elmondjuk, az amerikai demokraták hogyan teszik ezt. Nem elvont fogalmakkal, nem érthetetlen politológiai kifejezésekkel, értelmiségi szakzsargonnal etetik őket, hanem olyan világos beszéddel, amit megértenek, és amelyek telibe találják az igazsággal a hazugságot. Az amerikai szélsőjobb is megpróbálja kisajátítani és átírni a történelmet, de a demokraták ezt nem engedik. Nem lemondanak a múltról, hanem az igazat mondják róla, és vezetik le abból saját nemzeti, hazafias és demokratikus igazságukat. Biden a történelemről beszél. A demokráciáról, Alkotmányról úgy beszélnek, hogy hazafias nemzeti érezelmeket keltenek. Mert ezzel azonos a nemzet. Ez a Great America. Nem a fasiszta diktatúra.

Amikor Biden elmondta az idei első kampánybeszédét, amely a demokrácia megvédéséről szólt és a diktatúra veszélyéről, Trump csak nyökögött, nem tudott mit mondani, mert ez a beszéd telibe találta az igazságot és az igazság lebénította. Ha nem a lényegről beszél, és elmegy a lényeg mellett, mint a magyar ellenzék, kigúnyolja a Sleepy Joe-t. De Joe nem Sleepy, nem alszik, hanem helyén van az esze és a szíve, és nem fél ettől a gazembertől. Történelmi távlatokba helyezi magát, az ellenfelét és a harcot, amit az ország vív.

Amerika nagy történelmi eseményein és történelmi személyiségein keresztül mutatják be, hogy mi az amerikai demokrácia és szabadság lényege, kik képviselték, kik harcoltak érte és kik ellen, kik áldozták érte az életüket, s a közélet mai szereplői a történelem színpadán kinek az utódai, ki mögött melyik történelmi irányzat, személyiség áll, ki kinek az örököse. Biden George Washingtontól származtatja magát és az amerikai demokráciát, az amerikai népet emlékezteti a történelmi igazságra és nagyszerűségre. Emiatt Trump nem tudja meghamisítani és kisajátítani a történelmet, a nemzeti érzést, mert azt nem adják át neki. Nem válhat azonossá a nemzettel a nemzet ellensége.

Elképzelhetetlen, hogy Amerikában megtörténhessen, hogy a sajtószabadságot és a polgári jogokat felszámoló Orbán 1848 örökösének adja ki magát a katolikus egyházzal, amely a Habsburgok oldalán állt és a nemzeti szuverenitás felszámolását támogatta még pénzzel is. Ahogy 1956 örököse sem lehetne egy diktátor, aki az oroszokkal fonódott össze, nekik árusította ki és adta át az országot, éppen csak az orosz tankok hiányoznak. Lehetetlen, hogy Amerikában a kereszténységet és a nemzeti érzést a fasiszták kisajátítsák. De mi ott tartunk, hogy nem orbánista fasiszta ember már nem érezheti magyarnak magát.

Biden 2024-es kampányának első beszédét a Pennsylvania állambeli Valley Forge közelében mondta, ahol George Washington és hadserege túlélt egy brutális telet, és megnyerte a függetlenségi háborút. A második beszédét fekete hívőket tömörítő dél-karolinai templom szószékéről mondta el, amelyet korábban gyilkos támadás ért egy fehér felsőbbrendűséget hirdető gyilkos részéről. Az amerikai demokraták nem adják át a kereszténységet, Istent a fasisztáknak, hanem felmutatják az igazi kereszténységet a Trump-féle nőket erőszakoló, adócsaló, rasszista, korrupt, tolvaj, hazug álkereszténységgel szemben. Mert ők az igaziak.

Elképzelhetetlen, hogy egy magát „kereszténynek” nevező fasiszta diktátor Amerikában úgy meg tudjon nyomorítani, kifosztani, megtaposni és meggyalázni egy Iványi Gábort, mint Magyarországon teszik, és nem áll mellé ténylegesen az ellenzék, csak ünnepnapon legfeljebb, meg egy szónoklat erejéig. Iványi Gábornak kellene a zászlónak lenni, mert ő cáfolja Orbán keresztényfasiszta hazugságát, ő az orbáni hamis kereszténység antitézise. Az amerikai kommunikációs stratégia ez: minden hazugsággal szembeállítják az igazságot, míg a magyar ellenzék elbeszél a lényeg mellett, jelentéktelen részletekben veszik el és nem a lényeggel áll szemben. Minden olyan kérdésben kussol, az ideológiát lebecsüli.

A magyar ellenzék nem meri megmondni, hogy Orbán kicsoda. Biden fasiszta diktátornak nevezi Trumpot, és a hallgatóság felszabadul, a közhangulat változik. Nincsen semmiféle tisztelet egy fasiszta diktátorral szemben, aki az alkotmányos rend ellen támad. A másik fontos szempont, hogy a szélsőjobboldal gyűlöletével szemben nem sunnyognak még a bevándorlás kérdésében sem, pedig évtizedek óta krízis van a határon, amit demokratikus eszközökkel nem könnyű kezelni. De megvédik a bevándorlást, kiállnak a bevándorlókért és a bevándolás mellett. Megvédik a rasszista támadástól még az illegálisan Amerikában élő és dolgozó migránsokat is, akik nélkül Amerika összeomlana.

Amikor Trump tudtán kívül Adolf Hitlert idézte, hogy a bevándorlók mérgezik az amerikaiak vérét, Biden azt mondta, a bevándorlók adják a vért, az éltető vért és erőt Amerikának, ami igaz. Egy bevándorló nem vendégmunkás, nincs a bevándorlónál jobb, szorgalmasabb, elkötelezettebb és hálásabb hazafi. Ezzel szemben a magyar ellenzék sunnyog, nem mer kiállni a menekültjogokért, az emberi jogokért, nem meri a bevándorlást védeni, miközben Magyarország vendégmunkásokkal próbálja elvégeztetni azt, amit máshol sokkal jobban a bevándorlók látnak el. Hazugság, szélsőjobboldali gyűlöletkeltés az egész migránsozás.

A magyar ellenzék gyáva, nem mer kiállni, nem meri elmondani, az embereket meggyőzni, hogy a magyarok egykor befogadó, vendégszerető nép voltak, soknemzetiségű nemzet. A trianoni határok előtti Magyarországról ábrándoznak? Kevertfajú nép, amely virágzott attól, hogy befogadó, soknemzetiségű állam volt. Hol van egy magyar ellenzéki politikus, aki meri ezt mondani, aki ki mer állni a náci és fasiszta, idegengyűlölő uszítással szemben? Átadják az embereket ezeknek hazugságoknak, akik el is hiszik, és Orbánban a megmentőt látják. Miközben állatokat, szemét embereket csinál a magyarokból, és rombolja az országot még ezzel is. Az amerikai demokraták nem hátrálnak meg a szélsőjobb hazugságaival szemben.

Orbán még nem indította be direkten az abortuszellenes kampányát, mert fél a lengyelek példáján okulva a fogadtatástól, ezért még csak burkolt célzások vannak a családdal és a gyerekvállalással erre. De még lehetnek a nők célpontok. Fogadni mernénk arra, hogy a magyar ellenzék sunnyogna, nem védené meg a nők választási, önrendelkezési jogát, nem magyarázná meg, hogy a választás és a döntés jogának biztosítása jobb, mint a kényszer, az emberi méltóságot tiszteletben tartja, és nem okoz több abortuszt, hanem kevesebbet, ezt statisztikák bizonyítják. Az amerikai demokraták nyíltan kampányolnak a nők jogaiért.

A magyar ellenzék nem látja sem magát, sem az országát történelmi folyamat részeként. Az orrukig látnak, a történelemről azt hiszik, elmúlt, s nem tudják, hogy a történelem velük folytatódik, megszakítás nélkül. Nem tudják elhelyezni magukat a történelemben, elfelejtik, hogy a történelem nem állt meg, s nem velük kezdődött. Amerikában a mostani választási kampány a rabszolgaságról, a polgárháborúról és a függetlenségi harcról szól, ami nem ért véget, a mai napig folytatódik, ma is ez a kulcsa a történéseknek. A déli konföderációs rabszolgatartókkal szemben vívják az északi amerikai demokraták a csatát, alkotmányos keretek között egyelőre, és Biden erre figyelmeztet. Nincs helye erőszaknak.

De az ellenfél már a fegyveres harc jogosságáról beszél. 2021. január 6-a a polgárháború első megnyilvánulása volt, miután egy déli konföderalista elfoglalta a Fehér Házat és nem akart kimenni onnan. Ha Trump visszatér, január 6-tól folytatódik minden. Az amerikai demokraták pedig tudják ezt, tudják, hogy ők kicsodák, Trump kicsoda, ki mit képvisel, kinek a harcát folytatja tovább. Ezzel mozgósítják az amerikai népet, hogy védje meg az uniót, az északiak győzelmét a demokráciát és szabadságot, a rabszolgatartókkal szemben.

Az amerikai elnök ezt leplezi le, ezt mondta a legutóbbi beszédében, hogy a polgárháború után a vereséget szenvedett konföderációsok nem tudták elfogadni a háború ítéletét, hogy ők veszítettek. Ezért folytatják elveszett ügyet, de letagadják, hogy az mi volt. Ezért azt a hazugságot hangoztatják, hogy a polgárháború nem a rabszolgaságról szólt, hanem az államok jogairól. Ugyanazt a harcot vívják, csak azt a látszatot keltik, mintha az államok nagyobb jogaiért harcolnának, de ez hazugság. Az amerikai alkotmány ellen harcolnak, hogy az emberi jogokat támadják, a szabadságot felszámolják és diktatúrát hozzanak létre. A feketéket és más kisebbségeket pedig az elnyomásuk alá kényszerítsék...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.