2024. január 20., szombat

EDDIG ÖSSZESEN HÉT AKKUMULÁTORIPARI BERUHÁZÁST JELENTETTEK BE DEBRECENBEN, DE TÖBB IS LEHET MÉG

DEBRECINER
Szerző: POLGÁR TÓTH TAMÁS
2024.01.17.


CATL, Eve Power, EcoPro BM, Semcorp, Halms, Inpark és BMW – ezek már biztosan érkeznek vagy már itt is vannak. A NingBo ZhenYu gyárépítéséről hírt adott ugyan a sajtó, de hivatalosan még nem erősítették meg a beruházást. Kínai cégek uralják az egyre nagyobbra duzzadó debreceni akkumulátoripart.

Január 10-én a Debreciner írta meg először, hogy egy újabb akkumulátor-összeszerelő üzemet épít Debrecen déli gazdasági övezetében az Inpark Szigma Kft. A létesítményt a közelben akkumulátorgyárat építő kínai CATL fogja bérelni, a cég közleménye szerint elsősorban raktározásra. A beruházás kapcsán indokoltnak láttuk összegyűjteni, hogy az elmúlt években milyen akkumulátorgyártással kapcsolatos projekteket jelentettek be Debrecenben. Úgy tapasztaltuk ugyanis, hogy még a téma iránt érdeklődők számára is nehézséget okoz eligazodni az ezzel kapcsolatos híranyagban, ráadásul egyes sajtótermékek rendre következetlenül használják az akkumulátoripari beruházások elnevezéseit, akkumulátorgyárnak neveznek például olyan üzemeket, ahol csak a legyártott egységek összeszerelése zajlik, vagy ahol csak az akkumulátor egy bizonyos alkatrészét állítják elő.

Egy kínai akkumulátorgyár északon, egy délen

A Debreciner összesen hét beruházást tudott beazonosítani akkumulátoripari fejlesztésként. Egyelőre két akkumulátorgyárról tudni, tehát két olyan üzem lesz, amelyekben a gyártás teljes folyamatát végzik. Elsőként a CATL akkugyárát jelentették be még 2022 augusztusában. A déli gazdasági övezetben jelenleg is gőzerővel épülő üzemben anód és katód szuszpenzió készítése mellett cellagyártást és összeszerelést is fognak végezni, a tervek szerint a gyártást 2025-ben indítják el...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.