2024. január 21., vasárnap

ZELENSZKIJ IS TUDTA, HOGY VAKMERŐSÉG ODAMENNIE, DE MEGTETTE – ILYEN VOLT A HÁBORÚ AZ UKRÁN ELNÖK KÖZELÉBŐL

TELEX
Szerző: MOLNÁR ZOLTÁN
2024.01.20.


„2022 tavasza volt, az orosz invázió 55. napja, és Volodimir Zelenszkij megkérdezte, mikor tervezem befejezni a róla szóló könyvem. Azt mondtam neki, a célom a háború első évének rögzítése lenne, aztán jelentetném meg. Leesett az álla: »Azt hiszed, a háború nem fog véget érni egy év alatt?«”


Ezzel kezdődik az a hosszú részlet, amit a brit Telegraph még január elején közölt Simon Shuster a The Showman: The Inside Story of the Invasion That Shook the World and Made a Leader of Volodymyr Zelensky (A showman: Belülről az invázió, ami megrengette a világot és Volodimir Zelenszkijből vezetőt csinált) című, az ukrán elnök háborús időszakáról írt könyvéből. Az orosz–amerikai, a Time magazinnak is dolgozó Shustert az elnök lassan beengedte a belső köreibe, sőt saját belső világába is, így a Bankova utca 11. alatti elnöki komplexum mellett maga Zelenszkij is sokszor megnyílt az írónak, de így is valahol elérhetetlen maradt.

A brit Times szerint egy háborúról háromféleképpen lehet írni: egy döntőnek bizonyuló (bár ennek megítélése lehet erősen szubjektív) ütközetről, hadmozdulatról szóló beszámolóval; a konfliktus befejezése után visszanézve; illetve a háború egyik főszereplőjének körébe beférkőzve, és úgy rögzítve a történteket. Shuster ez utóbbit választotta a január 23-án megjelenő könyvében, amelyből azonban már hosszabb részleteket is nyilvánosságra hoztak.

Ez nem is csoda az előéletét tekintve: apja ukrán, anyja moszkvai orosz, a család 1989-ben települt át az Egyesült Államokba. Ezzel a háttérrel a Times szerint könnyebb volt Zelenszkij közvetlen közeléből követnie a történéseket.

Amikor már felülkerekedtél a félelmen

A megjelenés előtt elérhető ismertetők szerint arról is szó van a könyvben, hogy Zelenszkijék a mostani elnök gyerekkorában egy ideig Mongóliában éltek, ahol édesapja egy bányászati cégnek dolgozott. Anyja nem viselte jól a mongol klímát, így hamar visszatértek Krivij Rihbe.

Ott elharapózott a bűnözés, de Zelenszkijt a bűn kevéssé érintette, hiszen nagyapja rendőrtisztként szolgált. Az elnök zsidó gyökereiről is szó esik, szülei arra nevelték, hogy mivel származása miatt ellenszélben kell majd érvényesülnie, igyekezzen mindenkinél jobbnak lenni (a szülei is ügyvédnek akarták látni komikus helyett). Zelenszkijre nagy hatással volt a holokauszt és a világháborúban harcoló nagyapja története is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.