2024. február 11., vasárnap

A KÖZVETLEN ÁLLAMFŐVÁLASZTÁS A JOGÁLLAM HELYREÁLLÍTÁSÁNAK ELSŐ LÉPCSŐJE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2024.02.10.


Még nem dőlt el, hogy Orbán és az Orbán-rendszer belebukik a bicskei pedofilügybe vagy nem. A diktatúrák ilyen banánhéjon szoktak elcsúszni, mint ez az ostobaság, hogy a fideszes kapcsolatai és az Orbán-családhoz fűződő viszonya miatt a börtönbüntetést amúgy is háziőrizetben töltő Kónya (K.) Endre nem bírta ki a hátralevő kilenc hónapot és Novákot utasítva Orbán kegyelemben részesíttette. Miközben pedofilellenességgel kampányolnak.

A pedofilügy ráirányította a figyelmet a köztársasági elnök intézményére, s arra a tényre, hogy Magyarországon nemcsak Köztársaság, hanem köztársasági elnök sincs. A funkciót betöltő emberek nem köztársasági elnökök, hanem Orbán bábjai, akik mindent aláírnak, amit Orbán eléjük tesz. Novák minden bizonnyal így írta alá a pedofíliát eltussoló K. Endre kegyelmi kérvényét is. Ezért nem létezik a jogállam egyik legfontosabb garanciája.

Ha Magyarországon lenne köztársasági elnök (s mellé egy független, nem fideszesekből álló Alkotmánybíróság), Orbán rendszere összeomlana. Orbán nem tudna minden törvénytelen rendelkezést törvényesíteni, ha a Sándor-palotában nem a saját maga által kijelölt ember, hanem a kormányzó- és a törvényhozó hatalmat ellenőrző független köztársasági elnök ülne. Az kezdene hasonlítani egy demokratikus Köztársaságra és egy jogállamra.

Enélkül Orbán maga a törvény. Bármire hoz egy törvényt, „oszt jónapot”. Kontroll nélküli hatalmat gyakorol. Mivel ezek nem a Köztársaság, hanem az ő emberei, ezért a felelősség is az övé, amit most Novákra tolt. Demokráciában a köztársasági elnöké a felelősség, akit nem a miniszterelnök helyez a posztjára, és nem a miniszterelnök irányít. Nováknak nem adatott meg, hogy az legyen, aminek hazudta magát, de ezt ő választotta, ő elfogadta.

Ez azonban nem Orbán és a bábjai magánügye. Nem demokratikus és nem jogállami az, hogy a legfőbb féket és ellensúlyt, a köztársasági elnök személyét, a parlamenti többség választja meg, hiszen a parlamenti többség által hozott törvényeket kell felülvizsgálnia. A köztársasági elnöknek éppen a parlamenti többségtől kellene függetlennek lennie. Orbán ezt a lehetőséget arra használja, hogy Fidesz-fülbevalós pártkatonákat nevezzen ki.

2010 előtt, amikor még demokrácia volt Magyarországon, mielőtt Orbán megdöntötte az alkotmányos rendet, a parlamenti többségtől elvárt követelmény az volt, hogy arra méltó, független, köztiszteletben álló személyt jelöljön, aki kifejezi a nemzet egységét. Ízlésbeli kifogások, világnézeti különbségek voltak, de ennek a követelménynek meg kellett felelni. Orbán a fasiszta diktátorok mintájára ezt semmibe vette, és saját bábjait nevezte ki, akiket ő irányít. Ez a diktatúra, az önkény és a zsarnokság egyik oka és alapja.

Ezt csak egyetlen módon lehet megakadályozni, a jogállami normáknak egyetlen módon lehet megfelelni, ha megszűnik a köztársasági elnök megválasztásának ez a módja. Orbán helyett a nép válasszon köztársasági elnököt. Ha az ellenzéki pártok és a sajtó helyesen adja ezt elő, akkor Orbánnak azt kell megmagyaráznia a népnek, hogy helyettük inkább ő választ. Ezt hogyan fogadja a nép? Miközben már a második köztársasági elnöke bukik meg. Orbán saját csapdájába került.

Méghozzá botrányosan, mert Orbán választásai kontraproduktívak, nem az alkalmasság, a kiválóság, hanem éppen az ellenkezője, a silányság, a szuverenitás nélküliség, Orbánhoz való lojalitás az elsőszámú szempont. Ennek következményei pedig jól láthatók, nemcsak a pedofilbűncselekményben érintett bűnőző miatt (Budaházyról nem is beszélve), hanem a törvényhozás elfogadhatatlan működésében is.

Orbán ne a köztársasági elnökök jogköreit korlátozza, hanem a megválasztásuk módjára nyújtson be alkotmánymódosítási javaslatot. Ha ő nem teszi, akkor nyújtsa be az ellenzék, Orbán pedig magyarázza meg a népnek, hogy miért nem bízza rájuk a választást. A DK kezdeményezi a közvetlen elnökválasztást, ami a jogállam helyreállításának első lépcsője, amiért most keményen harcolni kell.

Reméljük, hogy a többi ellenzéki párt csatlakozik ehhez, s közös jelöltet állít (nem Róna Pétert, orvosolni lehet a legutóbb elkövetett hibát is). Orbánt sarokba kell szorítani ezzel. Lám-lám, mégsem a „szociáldemokrata fordulat” és a hazug, populista ígérgetés az ellenzék feladata, hanem a liberalizmus, a jogállami demokrácia helyreállítása. Amit egy hülye is megért. Ez az ellenzék feladata, nem a béremelés hazug ígérgetése.

2010 óta nem volt ilyen lépéselőnyben a demokratikus ellenzék és a független sajtó. Ne hagyják ezt az esélyt elveszni. Ez már nem a fideszes pedofíliáról szól, hanem a jogállam, a demokrácia és szabadság helyreállításáról. Az is előre viszi az ügyet, ha Orbán ezt a jogot megtagadja a néptől. A közvetlen államfőválasztás népszerű az emberek körében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.