2024. február 15., csütörtök

A MEGTORPANT NÖVEKEDÉST MÁR NEM LEHET KÜLSŐ KÖRÜLMÉNYEKRE FOGNI

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2024.02.15.


„A mostani GDP-adat is egyértelműen jelzi, hogy teljes kudarcot vallott Matolcsy György jegybankelnök, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter és Varga Mihály pénzügyminiszter, akiknek ráadásul a személyeskedő vitája – rettentő káros módon – mára már teljesen eldurvult” – szögezte le Vajda Zoltán, akit igencsak meglepett a friss GDP-adat. A Központi Statisztikai Hivatal első becslése szerint 2023. utolsó negyedévében megtorpant a harmadik negyedévben megindult növekedés, éves alapon szerény bővülés volt, egész évben viszont a visszaesés 0,8 százalékra rúgott. 1996 óta ez volt a negyedik olyan teljes év, amikor zsugorodott a gazdaság, ám miközben az előző három esetben külső körülmények hatására, ezúttal magunknak köszönhetjük – mondta az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista elnöke.

A Központi Statisztikai Hivatal szerdán közzétett gyorstájékoztatója szerint tavaly, az utolsó negyedévében a gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez viszonyítva nem változott. Az előző év utolsó negyedévéhez képest viszont a nyers adatok szerint stagnálás volt. Szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 0,4 százalékos növekedést regisztráltak. Az év egészében azonban ezzel 0,8 százalékkal zsugorodott a gazdaság 2022-höz képest. A közlemény még részletes adatokat nem tartalmaz, annyi tudható (a már korábban napvilágot látott havi jelentésekből is), hogy nagyon rosszul teljesített az ipar, az építőipar, a kereskedelem, miközben a másik oldalon elsősorban a mezőgazdaság szárnyalt, s felfelé húztak még a humánegészségügyi, szociális ellátás és az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ágak.

A várakozásokra rácáfolt az adat, mégpedig csalódást keltően. Ahogy a Portfolio írta: az elemzők arra számítottak, hogy ha nem is a harmadik negyedéves lendülettel, de tovább folytatódik a gazdasági növekedés 2023 utolsó három hónapjában is. Az előrejelzések konszenzusa 0,4 százalékos bővülést vetített előre, ehhez képest a stagnálás kifejezetten csalódást keltő...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.