2024. február 15., csütörtök

A JANUÁR ELEJI BENZINÁREMELÉS KIMARADT AZ INFLÁCIÓS ADATOKBÓL

SZABAD EURÓPA
Szerző: WIEDEMANN TAMÁS
2024.02.15.


Mintegy fél százalékponttal is nagyobb lehetett volna a januári infláció, ha teljes egészében elszámolják a 41 forintos üzemanyagár-emelést. A KSH módszertana alapján azonban nem regisztrálta a benzin és a gázolaj drágulását: a hivatal minden hónap 1–20. között jegyzi fel az árakat, és január 1-jétől a legtöbb benzinkút húsz forinttal emelt.

Tavaly nyár óta lehetett tudni, hogy durva áremeléssel indul az idei év a benzinkutakon. A kormány 2023 júniusában jelentette be, hogy egy uniós szabály miatt jelentősen megemeli az üzemanyagok jövedéki adóját. A kormány még 2022 decemberében nyújtott be derogációs kérelmet a jövedéki adó emelésére, de az Európai Bizottság nem fogadta el.

Emiatt idén január 1-jétől a benzin jövedéki adója – abban az esetben, ha a kőolaj világpiaci ára ötven dollárnál több hordónként – literenként 120 forintról 152,55 forintra nőtt, a gázolajé pedig 110,35-ről 142,9 forintra emelkedett. Ez több mint negyvenforintos áremelkedést jelent, mivel a jövedéki adóval növelt árra még a 27 százalékos áfa is rárakódik.

A combos áremelkedést úgy próbálta csillapítani a legnagyobb hazai nagykereskedő, a Mol, hogy nem egyszerre, hanem két részletben növelte az árakat. Január 1-jétől húsz, január 15-től további 21 forinttal nőttek a kiskereskedelmi, vagyis azok az árak, amit a tankolásnál fizetünk. Ezt egyébként még decemberben jelentette be Orosz András, a Mol magyarországi kiskereskedelmi igazgatója az Indexnek nyilatkozva. A Mol ezzel azt kommunikálta, hogy lényegében két hétig átvállalja a fogyasztók helyett a megemelt adó felének költségét.

Arról viszont nem beszélt az olajtársaság igazgatója, hogy a benzinkutaknak már január 1-jétől egy összegben megemelte az üzemanyagok nagykereskedelmi árát. Így voltak olyanok, akik január 1-jén 42 forinttal emelték meg az áraikat, viszont – ahogy Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője az Indexnek elmondta – január 2-án már kénytelenek voltak korrigálni.

Országosan mintegy hétszáz töltőállomást üzemeltet a Mol a kétezerből, emiatt a többi kútnak alkalmazkodnia kell a legnagyobb hazai szereplőhöz. Vagyis ha a Mol csak húsz forintot emel, akkor ők sem növelhetik 41 forinttal az árakat. Így nem csak a Mol vállalta át ideiglenesen az extra adóterheket a fogyasztók helyett, hanem az összes hazai benzinkút.

Erről beszélt a Szabad Európának több benzinkutas, akik megerősítették, hogy a nagykereskedelmi árak január 1-jétől az adó mértékében emelkedtek meg.

Ennek azért van jelentősége, mert a Központi Statisztika Hivatal (KSH) nem vette figyelembe, hogy jelentősen drágultak az új évben az üzemanyagok, legfrissebb, januárról szóló inflációs gyorsjelentésében az elmúlt időszak legalacsonyabb fogyasztói árindexéről számolt be. A KSH adatai szerint 3,8 százalékos volt az infláció januárban. Ebben úgy számoltak, hogy az üzemanyagok ára decemberről januárra 0,5 százalékkal csökkent...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.