2024. február 5., hétfő

AKKUMULÁTORVITA, 1. RÉSZ: GAZDASÁGI HASZNOK ÉS FENNTARTHATÓSÁG

SZABAD EURÓPA
Szerző: KELLER-ALÁNT ÁKOS
2024.02.05.


Vita a magyarországi akkumulátorgyárak helyzetéről Éltető Andreával és Kaderják Péterrel a Címlapban, a Szabad Európa podcastsorozatában. Az első részben az akkugyárak gazdasági hasznosságáról, a magyar hozzáadott érték növelésének lehetőségéről, a gyárak egyetemi együttműködéseiről és a környezeti fenntarthatóságról lesz szó.


Először ült le egymással vitázni két olyan szakértő, akik az utóbbi években sokat foglalkoztak a magyarországi akkumulátorgyárakkal, ám másként ítélik meg a helyzetüket.

Vendégünk Éltető Andrea, a KRTK Világgazdasági Intézetének tudományos főmunkatársa és Kaderják Péter, a Magyar Akkumulátor Szövetség ügyvezetője, aki 2018 és 2021 között államtitkárként felelt az energiaügyekért.

A Szabad Európa sokat foglalkozik a magyarországi akkumulátorgyárak helyzetével, a körülöttük kialakult társadalmi vitával. Ennek keretében tavaly ősszel közöltünk egy interjút Kaderják Péterrel, amire Éltető Andrea válaszcikkben reagált.

Ennek a párbeszédnek a folytatása az itt hallható nagy akkuvita, amelyet két részben közlünk. A második rész keddtől lesz elérhető.

Az akkuvita első részében szóba kerül, hogy milyen haszna lesz a magyar gazdaságnak az akkumulátorgyárakból, hogy miként hat a munkaerőpiacra az, hogy tízezres nagyságrendben érkezhetnek vendégmunkások ezekbe a gyárakba. Átbeszéljük a gyárak energiaellátásának és fenntarthatóságának kérdéseit, valamint arra is kitérünk, miként lehet növelni a magyar vállalkozások részvételét az akkumulátoriparban, és hogy a most betelepülő akkugyárak milyen együttműködéseket alakítottak ki a magyar egyetemekkel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.