2024. február 12., hétfő

BÁBSZÍNHÁZ AZ EGÉSZ ORSZÁG – NOVÁK KATALIN LEMONDÁSÁRA

VÁLASZ ONLINE
Szerző: A szerk.
2024.02.12.


Ez Orbán Viktor bábszínháza, ahol eljátsszák nekünk, hogy vannak méltóságok és vannak egyéni döntések. A színfalak mögötti lényeget azonban a közönség nem láthatja. Most, egy pillanatkép erejéig felsejlett ugyan néhány részlet, de nagyon fontos kérdésekre nem derült fény. Viszont ismét kiderült, hogy a NER propagandagépezete nem mindenható. Szerkesztőségünk véleménye.

Szokatlanul éles pillanatfelvétel készült Magyarországról szombat este. Novák Katalin köztársasági elnök lemondása és a vezető Fidesz-politikus Varga Judit egyidejű távozása a közéletből, valamint az ezekhez vezető egyetlen hét történései éles kontúrokkal rajzolták ki, milyen országban, milyen rendszerben élünk. Nézzük hát meg tüzetesen, mit látunk ezen a felvételen most, amikor a polaroid még épp csak kirajzolta a formákat!

Kezdjük a szép részletekkel! Merthogy vannak rajta ilyenek is. Novák Katalin lemondása és Varga Judit visszavonulása először is egyértelműen mutatja, hogy a kiskorúak elleni szexuális bűncselekmények elkövetőivel szemben a magyarok sem hajlanak engedményekre. Ebben legalább nemzeti egység van: ha fideszes, ha DK-s a polgár, bár politikai perverziói szép számmal akadhatnak, a gyerekek ellen elkövetett perverziókra azért nemet mond mindenki, egységesen. A politikai elemzés terepén lépdelve se feledkezzünk hát meg azokról, akik miatt valóban fontos volt, hogy botrányos kegyelmi döntésének napvilágra kerülése után Novák Katalin lemondjon hivataláról: az áldozatokról. A szexuális ragadozó a leggyengébbet ejti el, ezért a közösség erős, tekintélyes tagjai gyakran nem hiszik, hogy ez megtörténhet, így akaratlanul is falaznak az elkövetőnek. Minden gesztus, példatörténet, morális felzúdulás, amely erőt adhat az áldozatoknak és a környezetükben lévőknek a fellépésre, segíthet elkerülni az újabb eseteket, illetve igazságot szolgáltatni. Ezért is volt fontos Novák Katalinnak ez a néhány mondata: „Hibáztam, mert a kegyelmi döntés és az indokolás hiánya alkalmas volt arra, hogy a pedofíliára vonatkozó zéró tolerancia kapcsán kételyeket ébresszen. Márpedig itt nincs, és nem is lehet kétely.”

Valóban nem lehet, ezért a lemondás fontos volt még akkor is, ha azon a már említett fényképen egyébként koszlott kis bábszínházat látunk. A döntés ugyanis nyilvánvalóan nem erkölcsi alapon született, s nem is a Sándor-palotában. Azt bizony a szomszédos Karmelitában hozták meg. A botrány kirobbanása után, első megszólalásakor, amikor Novák Katalin már biztosan egészen pontosan tudhatta, miért ítélték el azt, akinek ő kegyelmet adott, az akkor még elnök cseppnyi jelét sem mutatta a megbánásnak. Kormányközeli közvélemény-kutatók azokban az órákban már mérték, hallott-e a Fidesz-bázis az ügyről, s mi a véleménye róla. Az eredmények befutottak, Orbán Viktor kármentésbe kezdett: bejelentett, aztán talpasai, akik a botrány első pillanataiban még a szokásos baloldalozással látták kezelhetőnek a helyzetet, Novák Katalin ellen fordultak a nyilvánosságban is. Eztán jött a lemondás.

Mindez világosan mutatja, miféle rendszerben élünk. Nem diktatúra ez. Demokrácia. Csak éppen féloldalas. A választópolgár véleménye, érzései mifelénk igenis számítanak – ám ez kizárólag jól körülhatárolható választópolgárok véleményére, érzéseire igaz.

Hogy az ellenzéki vagy politikailag inaktív mit gondol: teljesen mindegy. Az viszont nagyon is számít, mit gondol a Fidesz-tábor. Novák Katalin bukása egyértelműen annak köszönhető, hogy ezzel a kegyelmi üggyel kapcsolatban már ők sem voltak hajlandók megenni semmilyen maszlagot. Erre most ők is nemet mondtak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.