2024. február 12., hétfő

AZ ORBÁN-KORMÁNY RICHELIEU-JE ÉVEK ÓTA BUJKÁL, MOST ÚJRA RÓLA BESZÉL MINDENKI

TELEX
Szerző: PRESINSZKY JUDIT
2024.02.12.


Rogán Antal a kormány Richelieu-je, akinek példátlanul nagy hatalma van, aki Orbán Viktor szűk, belső köréhez tartozik, és akinek a vezetésével a jobboldali sajtó megengedhetetlenül bánt Novák Katalinnal, így aztán „Rogán Antalnak mennie kell!” – így beszélt Magyar Péter, Varga Judit volt férje, miután kiiratkozott a NER-ből, lemondott minden állami cégben betöltött megbízatásáról, és elkezdett beszélni.

Magyar azután jelent meg a színen, hogy Novák Katalin lemondott az államfői pozíciójáról, Varga Judit pedig bejelentette, hogy visszavonul a közélettől, és nem lesz a Fidesz–KDNP EP-listavezetője sem. Magyar Péter azóta egyre többet beszél Orbán Viktor nélkülözhetetlen miniszteréről, Rogán Antalról, aki viszont évek óta nagyon is szeretne inkább a háttérben megbújni.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője még beszédet sem mond nyilvánosan. Például a Fidesz egyik legfontosabb közösségi-politikai rendezvényén, a tihanyi Tranzit Fesztiválon tavaly Orbán és Szijjártó Péter külügyminiszter előadásait közvetítették, de Rogánét rejtélyes okokból nem. A parlamentben öt év után is csak akkor szólalt fel, amikor a házszabály szerint már muszáj volt válaszolnia egy azonnali kérdésre. Egyedül a miniszteri meghallgatása után tudtunk neki kérdéseket feltenni tavaly ősszel.

Amennyire nem jelenik meg a nyilvánosságban, annyira fontos szerepe van a háttérben: ő irányítja a kormányzati kommunikációt, és felügyeli a titkosszolgálatokat. Magyar Péter egyenesen „rogáni propagandagépezetről” beszélt, ami szinte az összes minisztérium kommunikációját irányítja, a legutolsó MTI-közleményig, és hozzá futnak be először a közvélemény-kutatások eredményei is.

Magyar szerint ennek a gépezetnek a szemében ő mostantól „egyszerre lesz áruló, bűnöző, bosszúálló, pszichopata, drogos, gyerekverő, brüsszelita, sorosbérenc, háborúpárti”, pedig ő állítása szerint egyik sem. „Volt szerencsém személyesen is megismerni a rendszer és a szolgálatok működését, ezért tudatában vagyok annak, hogy mostantól minden eszközzel megpróbálnak majd vádolni, lejáratni, ellehetetleníteni, és ehhez fel fogják használni a korábban hozzám közel állókat is, de innen is jelzem, hogy nem félek, és azt kérem, hogy senki se féljen kiállni az igazságért, a hazánkért és az elesettekért” – mondta.

Magyar Péter emellett arról is beszélt, hogy amikor ő még a Diákhitel Központot vezette, abban is meg volt kötve a kezük, hogy melyik kommunikációs céggel szerződhetnek: ez pedig a Balásy Gyula-féle New Land Media volt. Balásy évek óta az állam legfőbb partnere a hirdetési piacon, az ő cégei készítették a legtöbb kormányzati propagandaplakátot is. A New Land Media Kft. az utóbbi években rendszeresen több tízmilliárd forint összértékű megbízásokat kapott. A kormány, azon belül a Rogán által felügyelt Nemzeti Kommunikációs Hivatal is több tízmilliárd forintot fizetett már a vállalatnak reklámok és kormánypropaganda előállítására. De Magyar szerint ő „jó érzéssel nem tudta aláírni” az ilyen ügyleteket, nem is volt megelégedve a cég munkájával, „és akkor jelezték, hogy ezt nem kéne”. Utána el is jött a Diákhitel Központtól.

Összeszedtük, milyen furcsa vagy érdekes ügyletekben merült fel korábban Orbán legfontosabb miniszterének a neve.

Tóni, Barbara és Ádám...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.