2024. február 15., csütörtök

ELŐZETES: A KEGYELMI ÜGY KEZELÉSE A MAFFIAÁLLAMBAN - MAGYAR BÁLINT, SZOCIOLÓGUS /// F.P. 89.

FRIDERIKUSZ PODCAST
Szerző: FRIDERIKUSZ SÁNDOR
2024.02.14.



Az elmúlt napokban lemondott Novák Katalin, köztársasági elnök és Varga Judit, volt igazságügyi miniszter, aki a tervek szerint a Fidesz listavezetője lett volna a június 9.-i európai parlamenti választásokon. Novák Katalin azért kényszerült lemondani, mert kegyelmet adott egy pedofil bűnöző segítőjének, Varga Judit pedig azért, mert igazságügyi miniszterként ellenjegyezte ezt a kegyelmi kérvényt. A kettős lemondás, valamint Varga Judit volt férjének a rendszer leleplezéséről szóló megszólalásai nyomán igazi közéleti botrány kerekedett, amely ezekben a napokban is tart, sok esetben túlmutatva már az ügy konkrétumain.

Magyar Bálint, szociológus 2015-ben A magyar maffiaállam anatómiája című könyvében rendszerszinten elemezte az Orbán-kormányok működését, azt, hogy a Fidesz első kormányzásának idején (1998-2002) még embrionális állapotban létezett a „szervezett felvilág”, a maffiaállam, mára azonban a bűnözés rendszeralakító elemmé vált, az állam bűnszervezetként működik. 2010 után az Orbán-kormányok a Közép-Ázsiára és Oroszországra jellemző hatalmi struktúrát építettek ki az állami intézmények elfoglalásával, a civil szervezetek, a média és a közösségi média bekebelezésével, így egy politikai család köré szerveződő hálózat monopolhatalomra tett szert és maffiaállamot működtet. Míg egy liberális demokráciában a politikai, gazdasági és közösségi cselekvés szétválik és transzparens szabályok alapján működik, addig Magyarországon ezek összejátszanak, kapcsolatuk pedig nem átlátható. Az állam működésnek célja itt már nem a közjó megteremtése, hanem a magánérdekek képviselete.

A jelenleg is tartó kegyelmi-ügy részletei rendesen feltárják a maffiaállam működésének összefüggéseit. Ezekről beszélgetünk vendégünkkel, Magyar Bálinttal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.