2024. február 15., csütörtök

ÍGY VERTE SZÉT A VALÓSÁG A PROPAGANDA ÁRNYÉKVILÁGÁT – A BUKÁS KRÓNIKÁJA

VÁLASZ ONLINE
Szerző: MAGYARI PÉTER
2024.02.14.


Tizenkét napja politizál az ország, a langyos unalmat indulatokkal teli izgalom váltotta fel. Kirajzolódtak a propaganda korlátai, a sajtószabadság fontossága. Ám a hosszan tartó pezsgéshez szükség lenne még valamire. Úgynevezett: politikusokra.

A brezsnyevi pangás éveit idézően unalmas volt a magyar belpolitika a múlt hétig. Pedig választások közelednek. És mégis: 49 vagy 52 százalékkal nyer-e a Fidesz az EP-választáson? Hány ellenzéki polgármesterjelölt lesz Debrecenben és Győrben? És Zuglóban? Ilyesmi volt napirenden, ami nagyjából szó szerint meg is egyezett a 2019 február elején feltett, „izgalmasnak tűnő” kérdésekkel. Mintha apróbb megszakításokkal legalább öt éve ugyanabban a malomban őrölnénk. 

A közélet teljes ellaposodását talán az jellemezte a legjobban, hogy Orbán Viktor legutóbbi, évenként egyszer tartott nagy sajtótájékoztatóján a 74. percig kellett várni, hogy releváns belpolitikai kérdés vetődjön fel. Egészen addig világpolitikáról volt szó, amiről nyilván érdekes, mit gondol a miniszterelnök, de igazán nagy mozgástere ezek eldöntésében nincs. Szemben a honi ügyekkel, amelyekről sokkal kevesebb szó esett. 

Aztán kiderült K. Endre kegyelme, megbukott az államfő, valamint a Fidesz EP-listájának vezetője, és színre lépett Magyar Péter. Tíz nap alatt megint izgalmas lett a magyar belpolitika. Még a református egyház elnökségi tanácsának ülését is százezrek követték feldúlva kedd délután.

Nem sikerült elhallgatni a kínos ügyet

A brezsnyevi pangás korszakához képest egy fontos különbség mindenképpen akadt persze: a 2020-as évek első felének Magyarországán ugyan torz a sajtópiac, de mégiscsak sajtószabadság van. Ha a magyarok kizárólag a kormány által irányított lapokra támaszkodhatnának, egy kukkot sem lehetne érteni abból, ami történt. Illetve: nem is történt volna semmi.

Fenti állításunkat persze érdemes alátámasztanunk. Vizsgáljuk hát meg, hogyan közvetítették az eseményeket a Rogán Antal minisztériuma által közvetlenül irányított sajtótermékek! Közülük a két legfontosabbat, a Magyar Nemzetet és az Origót vesszük górcső alá...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.