2024. február 18., vasárnap

ERŐS MSZP, AZTÁN CSAK A FIDESZ – A MEGYE, AHOL MINDIG A HATALMON LÉVŐ PÁRTOK JELÖLTJEIRE SZAVAZTAK

VÁLASZTÁSI FÖLDRAJZ
Szerző: BÓDI MÁTYÁS
2024.02.18.


A 2022-es országgyűlési választásokra a kormánypárt legerősebb bástyájává vált Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, a Fidesz itt aratta megyei szinten a legnagyobb győzelmét. A térség aprófalvas és bokortanyás településszerkezete, a vallásosság szinte egyedülálló módon máig meghatározó szerepe, valamint a mindenkori győzteshez húzás mint visszatérő választói motívum a június 9-i önkormányzati- és EP-választáson is előrevetítik a földcsuszamlásszerű kormánypárti diadalt.

Arra már viszonylag kevesebben emlékeznek, hogy a megye 2010 előtt a baloldal vezető politikusainak volt a keltetője, és 2006-ban még a szocialisták verték itt listán a Fideszt. A mostani választásokon természetesen a megyeszékhelyre lesz érdemes figyelni, ugyanakkor a baloldali vezetésű Nyírbátor példáján röviden megmutatjuk, miért csorbulnak ki az országos politikából levezetett következtetések egy helyhatósági voksolás napján.

Mivel szüleim az 1980-as évek első felében az akkori Nyíregyházi Főiskolán váltak tanárra, viszonylag sokat hallottam a városról, számos barátot szereztek a megyéből, és így én is rendkívül sokat utaztam Szabolcsba. Apámék egyszer egy tengerentúli tanulmányútra készültek Kentuckyba, és a nyíregyi barátaival vettek egy orosz balalajkát a híres nyíregyházi KGST-piacon, majd hazatérve megrökönyödve mesélték, hogy vendéglátóik leruszkizták őket. Számomra a tanulság annyi volt gyerekként, hogy azon a varázslatos piacon tényleg bármit meg lehetett szerezni. Lényegében a felbomlott Szovjetunió termékeinek előretolt helyőrségeként működött, ahova a legtöbben olcsó ukrán cigarettáért és szeszesitalokért jártak, sem mint balalajkáért...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.