2024. április 17., szerda

NEM A PÉNZ, HANEM AZ ORBÁN-REZSIM A PROBLÉMA, AZ ELVÁNDORLÁS MIATT MÁR IDEHAZA SEM VERSENYKÉPES A MAGYAR DOLGOZÓ

NÉPSZAVA
Szerző: PAPP ZSOLT
2024.04.17.


Ráadásul a visszatérést támogató program is hiányzik az elvándoroltak hazacsábításához.


Már 770 ezer főre rúg a külföldön élő magyarok száma, ami munkaerőpia­ci szempontból nagy tartalékot jelent a gazdaságnak. A jelentős számban hazatérők jótékonyan oldanák a munkaerőpiac feszességét, de ez más nemzetgazdasági előnyökkel is járna. Az Egyensúly Intézet, valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) közös kutatásuk nyomán összeállítottak egy szakpolitikai javaslatcsomagot, amely a külföldön dolgozó magyarok egy részének hazacsábítását segíthetné. Jelenleg sem a magyar kormánynak, de egyetlen más hasonló helyzetben lévő EU-s országnak sincs egységes programja, amely a külföldön dolgozók hazahozatalát segítené.

A VOSZ célja a kutatás elindításával az volt, hogy az el- és visszavándorlás egyensúlya megmaradjon, jelenleg ugyanis évente közel annyian távoznak az országból, mint ahányan visszajönnek – mondta a jelentést bemutató sajtótájékoztatón Gazsi Attila. A VOSZ elnökhelyettese szerint előnyök is származnak a vándorlásból, hisz a fiatalok tanulni, munkát vállalni mennek el, s ha később hazatérnek (ha hazatérnek – a szerk.), akkor megszerzett tudásukból a gazdaság is profitálhat. Egy megfelelő kormányzati programmal a külföldön élő magyarok 10 százalékát lehetne megszólítani – vélik a VOSZ-nál.

Nincs könnyű helyzetben az a kormány, amely haza szeretné csábítani a külföldön dolgozó magyar munkaerőt, ugyanis a személyes interjúk során a kivándorlás okaként

70 százalékuk említette a kiszámíthatatlan magyarországi jövőt, 58 százalék a kedvezőtlen politikai helyzetet, 53 százalék a hazai mentalitást és 44 százalékuk az anyagi okokat.

Ezek pont azok a problémák, amelyek a magyar mindennapokat mérgezik, s tegyük hozzá, ennek javarészt a mostani kormány és politikai rendszer az oka. Vagyis amíg ezek a gondok nem oldódnak meg, nehéz hazacsábítani a magyarokat vagy növelni a visszatérők számát. Ám a kutatók szerint nem reménytelen a helyzet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.