2024. május 14., kedd

EL NEM KÉSZÜLT MUNKÁKAT VEHETETT ÁT AZ ÁLLAM VALÓTLAN TARTALMÚ JEGYZŐKÖNYVEK ALAPJÁN MÉSZÁROS LŐRINC CÉGÉTŐL

A PÉNZ NYOMÁBAN / SZABAD EURÓPA
Szerző: KÓSA ANDRÁS
2024.05.14.


Valótlan tartalmú, de legalábbis a kivitelezői szerződésnek nem megfelelő úgynevezett készre jelentési dokumentumok alapján vehette át az állam 2021 végén Mészáros Lőrinc cégétől a GSM-R vasúti fejlesztés optikai hálózatát több szakaszon is – legalábbis erre utalnak a Szabad Európa birtokába jutott dokumentumok és részben nyilvánosan is elérhető információk.


Hónapokig tartó pereskedésbe telt, amíg megkaptuk az Építési és Közlekedési Minisztériumtól a GSM-R vasúti fejlesztés átadás-átvételi jegyzőkönyveit. Bár a fejlesztés teljes egészében közpénzből valósult meg, a minisztérium nem akarta kiadni a vonatkozó dokumentumokat, egészen a Kúriáig vitte az ügyet. Végül – miután a bíróság harmadfokon is a Szabad Európának adott igazat – megkaptuk tizenhárom szakasz átadás-átvételi jegyzőkönyvét. Igaz, csak magukat a jegyzőkönyveket, pedig a perben a hozzájuk kapcsolt mellékleteket is kértük.

A GSM-R-ről már számos cikkben írtunk. A fejlesztés lényege, hogy a fontosabb magyar vasútvonalak mentén a MÁV számára saját kommunikációs rendszert hoznak létre. Ez két részből áll: egyrészt egy nagy teljesítményű optikaikábel-hálózatból, valamint egy csak ennek felhasználásával működni képes mobiltelefon-hálózatból. Ezek révén nemcsak a mozdonyvezetők tudnak sokkal gyorsabban és biztonságosabban kommunikálni az egyes állomások szolgálattevőivel, de a mozgó vonatok és a biztosítóberendezések, váltók között is javul a kommunikáció, ami nagyban növeli a vasúti biztonságot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.