2024. május 10., péntek

EXKLUZÍV: MATOLCSY ÁDÁM EXTITKÁRNŐJE JÁRT EL A 15 MILLIÁRDOS NEW YORK-I ÁLOMLAKÁS ÜGYÉBEN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BÓDIS ANDRÁS
2024.05.10.


Cikkünk címe egy hölgyre utal, ám ő csak mellékszereplő a Magyar Nemzeti Bank körüli magánbiznisz-rengetegben. A kulcsfigurák a nyitóképen szereplő férfiak: Matolcsy Ádám (fekete szemüveg), Somlai Bálint (kerek okuláré) és Száraz István (fehér díszzsebkendő), pontosabban az általuk fémjelzett baráti-üzleti közösség. Amely immár nemcsak egy amerikai luxusapartman, hanem Közép-Európa egyik legnagyobb ingatlantársasága, a varsói GTC Group miatt is nemzetközi jelentőségűnek mondható. Egy hónapja bizonyítottuk, hogy a háttérből e vállalat segíti a Matolcsy-kör vagyonátmentését, most pedig azt igazoljuk, hogy a „fiúk” épp el is foglalják a multicég meghatározó pozícióit. A GTC egyik csúcsvezetője például a címben szereplő extitkárnő férje, Gosztonyi Balázs lett (lásd fent szakállal).


A sajtó az elmúlt másfél évben két erős állítást fogalmazott meg Matolcsy György jegybankelnök fiának baráti-üzleti körével kapcsolatban. Az elsőt a 444 szállította; a lap szerint ez a csapat „sejlik fel” New York egyik legpuccosabb, 15 milliárd forintot érő apartmanjának megvásárlása – majd értékesítése – mögött. Úgy tudjuk, a hír a Fidesz felsőbb szintjein is rosszallást szült. Egyik kormányzati forrásunk szavaival: „megengedhetetlen, hogy míg Mészáros Lőrinc és Tiborcz István egyre nyíltabban vállalja fel vagyonát, azaz teszi ki magát a népharagnak és irigységnek, addig mások suttyomban külföldre hordják a panamagyanús bizniszekből származó milliárdjaikat”. Az Orbán-kabinet nemrég törvénymódosítást is belengetett, hogy jobban rálásson a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikán túli ügyleteire – például a Matolcsy Ádámék „árnyékában” zajló ingatlanmagánosításokra –, de végül visszavontak mindent. Pedig lett volna mit feltárni, hiszen a 444 egyértelművé tette: a New York-i álomlakás megvételéről szóló szerződést az MNB udvari építőjeként jegyzett Somlai Bálint-cég, vagyis a Raw Development Kft. egyik alkalmazottja írta alá, illetve a vásárlási folyamatban „a nyilvánosság számára ismeretlen R. E.” működött közre. A Válasz Online friss, az érintett által is megerősített információja szerint ez a bizonyos „R. E.” konkrétan Matolcsy Ádám korábbi titkárnője.

A hazai nyilvánosság ingerküszöbét elérő másik állítás lapunkhoz kötődik. Egy hónapja írtunk arról, hogy a Matolcsy-fiú által fémjelzett üzleti klub óriási vagyonátmentésbe kezdett – a varsói tőzsdén jegyzett GTC Group közreműködésével. Az irodaházas multicég – melynek legnagyobb befektetője az MNB alapítványi pénzeit kezelő Optima Zrt. – már legalább 42 milliárd forintnyi eurót fizetett jórészt olyan titokzatos magántőkealapoknak, amelyeket Matolcsy Ádám belsőkörös barátja, a nemzeti bank külsős kommunikációs ügynökségét is irányító Száraz István menedzsel (Quartz nevű alapkezelőjén keresztül). A GTC az említett 42 milliárdért tíz ingatlant kapott a „nyakába”; ezek között akadnak nyilvánvalóan profilidegen, lepusztult erzsébetvárosi épületek, illetve olyanok is, amelyeket anno épp a magyar jegybank portfoliójából „szakítottak” ki...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.