2024. május 10., péntek

MÉSZÁROS LŐRINC LUXUSSZÁLLODÁI BILIKRE ÉS WC-KEFÉKRE IS ÁLLAMI TÁMOGATÁST KÉRTEK

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2024.05.09.


A Kisfaludy-program keretében az állam 2020-ban nagyjából 200 milliárd forint közpénzt osztott szét turisztikai fejlesztésekre a Covid által sújtott szektor megsegítésére. Ebből a pénzből Mészáros Lőrinc szállodalánca, a Hunguest Hotels Zrt. közel 18 milliárd forintot kapott a szállodái fejlesztésére. A Transparency International Magyarország hosszas pereskedés után megkapta a támogatási papírokat, és a többezer oldalnyi dokumentumhoz hozzáférést biztosított az Átlátszónak. Az iratok többsége nem túl érdekes, de megérte átnyálazni őket. Kiderül belőlük, hogy bilikre és WC-kefékre is kértek állami támogatást Mészáros Lőrinc szállodái – de nem kaptak, mert túl olcsó termékeket írtak be a költségvetésbe.


2020-ban, a gigantikus turisztikai támogatások évében az államtól majdnem 18 milliárd forintot kapó Hunguest Hotels tulajdonosa, Mészáros Lőrinc lelkesítő beszédet tartott a nevét viselő alapítvány által támogatott felsőoktatási hallgatóknak. A falusi gázszerelőből néhány év alatt hazánk leggazdagabb emberévé vált Mészáros arról beszélt az ösztöndíjas fiataloknak, hogy a siker legfontosabb összetevője a folyamatos munka, de kell hozzá bátorság, vakmerőség, és természetesen szerencse is. „Azt hiszem, elmondhatom, hogy sikeres vagyok. Persze azért ehhez sokat kellett tenni.” – mondta.

A kormány 2020-ban rekordösszegű közpénzzel támogatta a koronavírus miatti lezárások által nehéz helyzetbe került turisztikai szektort. Az elméletben jól hangzó intézkedés megvalósítása viszont a megszokott fideszes módon történt. A Kisfaludy-program pénzeinek nagy része ugyanis kormányközeli szereplőknél landolt. Néhány egyedi esetről az Átlátszó is beszámolt, a 2018 és 2021 közötti támogatásokat elemezve pedig a Válasz Online közölte a sokkoló adatot, miszerint az igénylők fél százaléka kapta a támogatások kétharmadát. A 24.hu cikksorozatban foglalkozott a Kisfaludy-programmal, amiből leginkább a Fidesz holdudvarára öntötték a közpénzt, ráadásul teljesen átláthatatlanul...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.