2024. június 5., szerda

BÉKE, ÁRMÁNY, LÖVÉSZÁRKOK – ÍGY FOG KINÉZNI A VÁLASZTÁS AZ ÉSZAKI-PESTI KERÜLETEKBEN

NÉPSZAVA
Szerző: SZALAI ANNA
2024.06.05.


Bár Észak-Pest jó eséllyel az ellenzéké marad, a politikai háttér azonban sokban eltér: a prosperáló XIII. kerületben ígérni se kellene, Újpesten már házkutatás is volt, míg Újpalotán az ármánykodás sem idegen. A választókerületeket bemutató sorozatunk 16. része.


Egyre mélyebbek a választási lövészárkok Újpesten. Déri Tibor jelenlegi polgármester 2019-ben a Momentum jelöltként váltotta le a kerületet két cikluson át irányító fideszes Wintermantel Zsoltot. De nem igazán jött be neki a kerületvezetés, már két évvel ezelőtt bejelentette, hogy a családi béke érdekében nem indul újra. Majd ugyanezzel a lendülettel a Momentumból is kilépett és átült a Demokratikus Koalíció fővárosi frakciójába, igaz, párttag nem lett. Az idei választási plakátokon már az összellenzéki jelöltként induló Trippon Norbert mögött mosolyog szélesen.

Trippon Norbert évek óta aktív szervezője a helyi közéletnek: 2010 és 2019 között az MSZP újpesti frakcióvezetője volt, de korábban volt alpolgármester is. 2010-ben és 2014-ben szocialista politikusként sikertelenül próbálta elhódítani a polgármesteri címet Wintermantel Zsolttól, akivel az idei választáson ismét összeakadtak. Trippon Norbert azonban pártot váltott menet közben, 2019 óta a DK tagja. Az idei induláshoz azonban a Kétfarkú Kutya Párton kívül mindenkit maga mellé tudott állítani, a koalícióba a DK, a Momentum, a Párbeszéd és az MSZP mellett az LMP és a Jobbik is beszállt. A nem regnáló polgármesterek közül aligha akad még egy alpolgármester, aki nála hitelesebben ígérhetné a folytatást. Trippon évek óta szinte polgármesterként irányítja a kerületet, a választási kampányban pedig a polgármesterektől megszokott módon játszóteret avat, parkot ad át, Víztorony-fesztiválra invitál, virágot oszt, napelemes utcai lámpákat helyez ki, esővízgyűjtő és komposztáló programot indít, főzőversenyen kóstolgat, fát ültet, „megbecsülés” pénzutalványt oszt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.