2024. június 15., szombat

444.HU: HÉTVÉGI OLVASNIVALÓK VÁLASZTÁSOKRÓL, ÚJRASZÁMLÁLÁSOKRÓL ÉS A FOCI-EB-RŐL

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2024.06.15.Jó reggelt! A hírlevelünkben (ami nem az egyedüli) a hét nagyobb anyagait foglaljuk össze.

A VÁLASZTÁS

Rényi Pál Dániel írt arról, mi vezethetett Magyar Péter és a Tisza felfutásához. A jókor-jó helyen logikája mellett sokat számíthatott az is, hogy a 2002-es Fidesz módszereit idézi Magyar mozgalmi politikája, görbe tükröt tartva a magát egyre inkább elbarikádozó miniszterelnök elé.

Karácsony Gergely a saját győzelmét is megtámadja: a főpolgármester annak ellenére is új választást követel, hogy a mostanit végül megnyerte.

Akkumulátor-nagyhatalom akar lenni az ország, ami sokaknak nem tetszik. A gyárak heves ellenzői sorra indultak a választáson. Néhány településen harcos civilek veszik át az irányítást októbertől, és ugyan több helyen maradt a Fidesz, de a támogatottságuk megérezte a balhékat.

Fellángol az évtizedes emlékezetpolitikai harc, miután Kovács Gergő, a Kutyapárt elnöke és a Hegyvidék leendő polgármestere rögtön a győzelme után kijelentette: „Nem fog ott maradni a turulszobor. Nagyon sok embert bánt.”

Donáth Anna minden idők egyik legőszintébb magyar pártelnöke volt, de ez kevés volt ahhoz, hogy növelje a Momentum támogatottságát. A választási kampányban mindent arra tett fel, hogy milyen fontos munkát végeznek az EP-ben Cseh Katalinnal, csakhogy ez a választókat nem érdekelte, a Fidesz viszont eksztázisba került a Momentum bukása miatt.

Gazda Albert elemezte Gyurcsány bukását, Bede Márton pedig a kiábrándult ellenzéki szavazókat.

- Hiába a jobboldali pártok erősödése, továbbra is a magyar kormány által háborúpártinak nevezett pártcsaládok lesznek többségben az EP-ben.

- Tihanyban nagy változást hozott a választás, máshol a tiltakozás marad a Balatonnál.

- Pintér Bence lett Győr polgármestere.

- A legfideszesebb faluban akkorát nyert a béke, hogy Ceaușescu állva tapsolna.

- Akkorát buktak a fideszes polgármesterjelöltek Keszthelyen és Hévízen, hogy nyilvánosan mennek egymásnak.

- Szélsőséges esetben pokoli hónapok jöhetnek egy olyan képviselőtestületben, ahol a szeptember 30-ig együtt kell dolgoznia a régi és az új vezetésnek.

- Összegyűjtöttük a választás nagy veszteseit és a hosszú idő után megbukott polgármestereket is.

AZ INTERJÚ

Rogán Antal interjút adott a 444-nek. Kaufmann Balázs 70 percen át kérdezhette a minisztert, akinek a döntései óriási hatással vannak az ország mindennapjaira és mentális egészségromlására, de sok éve nem állt szóba érdemben a független sajtóval. Az interjú főbb állításait külön cikkben is összefoglaltuk, és írtunk Rogán találmányáról is.

PODCAST

Magyar Péter visszafoglalta az utcát, de a Fidesz így is hozta a kétmillió szavazatot. Mi következik ebből? Uj Péter és Rényi Pál Dániel értékelték a 444 élő eseményén.

Mi történhetett a magyar külügyben a 2021-es orosz hackertámadás előtt és után? Mit jelent az, hogy a NATO műveleti térként tartja számon a kibertet? Az oroszoktól indulva egészen az Anonymusig jutottunk Frész Ferenc kiberbiztonsági szakértővel.

Megvolt a Tyúkól 18. adása is.

- És volt hosszabb meg rövidebb Borízű Hang is.

AZ EB

A foci-Eb-ről, a magyar válogatottról és a magyar játékosokról is írtunk, és sportfogadási kísérletbe is kezdtünk.

Az 1970-es években több európai országban betiltották a női focit, 1971-ben viszont mégis megrendezték az első világbajnokságot: a női focistákat 110 ezer ember ünnepelte a mexikói stadionban, és a torna legalább annyira szólt a női jogokról, mint a fociról, de a FIFA kitörölte az eseményt a foci történelméből, erről 2023-ban dokumentumfilm készült.

A VILÁG

Hiába a Tesla minden kálváriája, Musk megkaphatja az 56 milliárd dolláros fizetési csomagját: csütörtök este dől el, hogy hogyan szavaznak a cég részvényesei Musk extrém fizetéséről, amit egyszer már megszavaztak 2018-ban, de akkor még nagyon máshogy festett az autógyártó helyzete.

A jobbszél előretört, de a Néppárt az EP-választás legnagyobb nyertese. Jordan Bardella 28 évesen a második ciklusát fogja elkezdeni az EP-ben: a jól öltözött TikTok-sztár népszerűsége meredeken ível felfelé, Marine Le Pen politikai mentoráltja Franciaország egyik legnépszerűbb politikusa.

+1

Jön a Jeti az erdőben!, a 444 nyomtatott fesztiválújságja a Kolorádón.

És volt egy Idétlen időkig csak a Fidesz című videónk is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.