2024. június 15., szombat

GOSZTONYI GÁBOR: 14 ÉVE LEGINKÁBB A TUDÁST, AZ ÉLETRE FELKÉSZÜLÉST VESZIK EL A DIÁKOKTÓL

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2024.06.15.


Egy nap alatt fogadta el a parlament a héten azt a törvényjavaslat-csomagot, amelyet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtott be egy nappal korábban. Ez többek között korlátozza az iskolai mobilhasználatot, és tartalmazza azt is, hogy az iskolákban ezentúl lesz egy „tiltott tárgyak listája”, ami miatt a tanároknak és az iskolaőröknek joguk lesz átkutatni a diákok táskáját és tárolóhelyiségeit. Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) alelnöke szerint megint rossz válaszok születtek a problémákra, de azok is csupán a problémák felszínét karcolgatják, nem azok megelőzését, kezelését szolgálják. Ennek eredményeként pedig a hétköznapokban újabb konfliktusoknak lesznek kitéve a pedagógusok.


A mobilhasználatra – amelynek korlátozása eddig minden iskolában az intézményvezető hatáskörébe tartozott – központi szabályozást vezetnek be. Erre a kormány szerint azért van szükség, mert a mobilozás elvonja a tanulók figyelmét az órákon, illetve „teret enged az iskolai zaklatásoknak”.

Gosztonyi Gábor emlékeztetett rá, az utóbbi félévben erről hivatalosan azt kommunikálták, hogy a házirendbe tartozik, az iskolák szabályozzák és a Belügyminisztériumnak semmi köze hozzá. A PSZ alelnökét azonban nem lepte meg ez új javaslat, mert – ahogy mondta – az elmúlt 14 év tapasztalata alapján lehetett arra számítani, hogy amit nagyon tagadnak, azt a háttérben előkészítik. Szerinte finoman szólva is szánalmas ez a rendelkezés, mert ahelyett, hogy megfelelő applikációk kidolgozásán gondolkodnának, amelyek segítségével telefonon elérhető lenne a digitális tananyag, megint egy „satuféket benyomva” – tiltanak.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint ez teljesen járhatatlan út, nem így kellene megoldani a problémát. A szakszervezet szerint a gyerekeknek nem tiltani kellene a telefonhasználatot, hanem megtanítani megfelelően és helyesen használni azt. Ők ugyanis már egy olyan korosztályhoz tartoznak – bármennyire is tetszik, vagy nem tetszik ez valakinek –, amely bele nőtt a telefonhasználatba. Ezért nem is fogják érteni, miért ne használhatnák a telefonjaikat, és gyanítható, hogy ezt a tényt nem is fogják elfogadni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.