2016. február 25., csütörtök

SZABADSÁG HELYETT ERŐKULTUSZ: A VISEGRÁDI EGYÜTTMŰKÖDÉS ÚJ KORSZAKA

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Kapelner Zsolt
2016.02.25.


Február 15-én Közép-Kelet Európa történelme egy új és sötét korszakba lépett. A pontosan 25 évvel ezelőtt alakult V4 vezetői ültek össze Prágában, hogy bemelegítsenek a csütörtök-pénteki EU csúcsra, és hogy kölcsönösen megerősítsék egymást: továbbra is olyan bigott, szűk látókörű és demagóg politikát fognak folytatni, mint eddig. Ennek örömére egy nyilatkozatot is kiadtak, megerősítendő cinkosságukat. Ennek az írásnak a jelentősége sokkal nagyobb, mint ahogy a legtöbben gondolják: késő nemzedékek erre az írásra fognak mutogatni azzal, hogy országaink ekkor mondtak le végleg a szabadság és a demokrácia gondolatáról.

Persze a prágai nyilatkozat nem a világtörténelemnek íródott, hanem Angela Merkelnek, és mivel tudvalevő, hogy a V4 politikusainak világképe megragadt valahol a középkori visegrádi királytalálkozó környékén, azon se csodálkozhatunk, hogy a szöveg nem tükröz különösebb politikai vagy erkölcsi kifinomultságot. Mégis-mégis: ez a ki nem mondott aktuálpolitikai utalásokkal teli, olykor már-már sértően bárgyú és képmutató szöveg – akarva-akaratlanul – teljesen új alapokra helyezte a Visegrádi Együttműködést.

Ez akkor lesz a legnyilvánvalóbb, ha egymás mellé tesszük ezt a 2016-os nyilatkozatot és az Együttműködés 1991-es alapító nyilatkozatát. De előbb még egy megjegyzés: első ránézésre teljesen lényegtelennek tűnhet, mi van az ilyen fajta kiáltványokban és mi nincs. A politikusok úgyis mást tesznek, mint amit mondanak, az ilyesmire tehát kár időt vesztegetni...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.