2016. augusztus 3., szerda

MOST MINDEN ROSSZAL EGYÜTT KELL ÉLNI - INTERJÚ A SIKERTELEN TÖRÖK PUCCS UTÁN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Kalocsai Kinga
2016.08.03.


Interjúalanyunk aláírója volt annak a januári petíciónak, amihez 1128 professzor és akadémikus csatlakozott, és amelyben felemelték hangjukat a török kormány agressziója ellen, emellett követelték a kurd területek elleni háború végét. Interjú egy Törökországot elhagyni kényszerült, névtelenséget kérő akadémikussal.


Nem a mostani puccs után távolítottak el először professzorokat, tanárokat az állásukból politikai okok miatt. Veled is hasonló történt még korábban. Elmondanád, hogy akkor mi történt?

2016 januárjában akadémikusként 1128-an írtunk alá egy petíciót a háború ellen. A petíció címe „Mi nem leszünk a részesei ennek a bűncselekménynek” volt, és a Törökország kurdok által lakott területén elkövetett erőszak, illetve a háború ellen állt ki. Ezt követően lettünk az elnökök, akadémiai vezetők, a Felsőoktatási Tanács jogtalanságainak áldozatai. A dékánok és rektorok üldözni kezdték az egyetemi tanárokat. A mostani törökországi eseményekig 27 akadémikust rúgtak ki és körülbelül 550 közigazgatási dolgozót és tanárt függesztettek fel. Így néhány egyetemi tanár már eleve összeütközésben volt az állami intézményekkel, a Felsőoktatási Tanácstól kezdve egészen az elnökig. Ami viszont most történik, az egy teljesen más ügy. A jogállam és a törvények ellenére rúgtak ki, vittek el, válogatás nélkül távolítottak el embereket; legyen szó akadémikusokról vagy más csoportokról. De nehéz beszélni erről, mert nem akarok egyik oldal mellett sem állást foglalni ebben a konfliktusban.

Látsz bármilyen párhuzamot a mostani helyzet és aközött, ami veletek történt?

A 2015 júniusi választások óta azt látjuk, hogy egy olyan hatalom van, ami megpróbál mindent kontrollálni. Az első választást követő időszakban robbantások voltak, azután az ankarai béketüntetésen is robbantottak. A második választás után a háború a kurd részeken városokat rombolt le. Januárban mi aláírtuk a petíciót a háború ellen és az ellen, amit a kormány csinál. Amit viszont most látunk, az az, hogy a különböző csoportok között harc folyik a hatalomért és akárki nyeri ezt a harcot, az nem az emberek előnyére fog válni. Mi nem akarunk harcokat a jogállamiság, a demokrácia kilátásáért.

Az emberek, akiket kirúgtak, vagy azok az emberek, akik nem mondják azt, hogy szeretik Erdogant, vagy hogy az AKP-t akarják hatalomban, veszélyben vannak. Mindegy, hogy kicsoda vagy, ha nem fogadod el, amit mondanak, ha nem ismétled, amit mondanak, akkor le lehetsz tartóztatva. Ez a párhuzam az esetek között. Ha nem vagy Erdogan támogatója, az magában hordozza annak az esélyét, hogy letartóztatnak...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.