2016. augusztus 3., szerda

EÖRSI A SARKON

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.08.03.


Eörsi Mátyás fideszes jelölése a Demokráciák Közössége főtitkári posztjára új szakaszt nyit a NER történetében. A Fidesz elkezdte egyenként levadászni a korrupt ellenzék legkorruptabb embereit, hogy megrostálja őket, majd a maradékot a szemétbe vagy a senki földjére taszítva, beszippantsa önmaga "ellenzékét" a centrális erőtérbe.

Eörsi Mátyás személyében megtalálták a leggyengébb láncszemet, aki gondolkodás nélkül eladta magát az első szóra. Eörsi nincs egyedül, lett volna még néhány hasonló jelölt, de vele biztosra mehettek. Nem nehéz megjósolni, hogy az első illegetés után az lesz a többiek leghőbb vágya, hogy ők is részesüljenek valami hasonló koncból.

Az eljárás az "Adj király katonát!" című gyerekjátékra emlékeztet, amelynek lényege, hogy ha sikerül az ellenfél láncát szétszakítani, akkor egyenként áthúzzák magukhoz a másik csapat tagjait. Az "Adj király katonát!" felszólításra a válasz az, hogy "Magamat vagy rongyos bakát". Szijjártó Orbán parancsára a "rongyos bakát" választotta. S mire a király sorra kerül, van ott még ugrásra készen jó néhány rongyos baka.

Hogy megértsük a helyzetet, tisztán kell látnunk, hogy a "centrális erőtér" nem csupán egy pártot és annak koalíciós partnerét jelenti, hanem az egész nemzeti együttműködést. A centrális erőtér magába olvasztja az álellenzéket is, kibékíti a felesleges ellentéteket, ahogy Mussolini korporációs rendszere is felszámolta az érdekellentéteket és a fasiszta állam égisze alatt egyeztettek az immár nem konfrontáló felek. 

Eörsi beszippantása a centrális erőtérbe, ennek első lépése. Egyszersmind rámutat a rendszerben rejlő óriási tartalékokra és a perspektívára is. Ahogy egyre többen kerülnek Eörsi mellé a zsákba, úgy válik egyre elfogadottabbá az a mentalitás, hogy miért is ne működhetnénk együtt az ország javára? Így sokkal többet tehetünk az országért, mintha konfrontatív módon szemben állnánk vele.

Senki ne csodálkozzon, hogy fordul majd a közhangulat, és a jelenleg ellenzékinek hitt és mondott emberek megbélyegzik majd azokat, akik "Orbán-fóbiában szenvednek", akik "szélsőségesek és rombolóan ellenségesek". A Fidesznek elég lesz figyelni ezeket a szirén hangokat, és közülük kiválasztani az újabb "rongyos bakákat". Jönnek majd a nyílt és burkolt felajánlások, a legócskább falmelléki szövegekkel arról, hogy így sokkal jobban tudják befolyásni és korlátozni a hatalmat. Ez a hatékonyabb ellenzéki módszer...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.