2016. január 11., hétfő

TÖRTÉNELMET ÍRT A SAUL FIA - MEGVAN A GOLDEN GLOBE

HVG ONLINE KULTÚRA
Szerző: Bodnár Zsolt
2016.01.11.


A cannes-i nagydíj után itt az első nagy amerikai győzelem is, a Saul fia nyerte a legjobb idegen nyelvű film kategóriáját a 2016-os Golden Globe-gálán. A többi fronton díjazták Sylvester Stallonét, Kate Winsletet, Lady Gagát és Ennio Morriconét is, de a legnagyobbat A visszatérő szakította, így Leonardo DiCaprio már nyugodtan dörzsölheti a tenyerét az Oscarra.

A Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók egyesületének (HFPA) díja, a Golden Globe piaci szempontól a második legfontosabb filmes díj az Oscar után – magyar alkotásnak eddig kétszer volt esélye hazavinni a glóbuszt, de Szabó István mindkét jelölt filmje, a Redl ezredes (1986) Hanussen (1989) alulmaradt a küzdelemben.



Nemes Jeles László Saul fia című filmje törte meg az átkot, a tavalyi cannes-i siker után így már Amerikában is fontos díjjal jutalmazták az Oscarra is esélyesnek tartott filmet. A legjobb idegen nyelvű film kategóriájának győztesét Gerard Butler és Helen Mirren jelentette be, az átadás előtt Mirren elmondta, hogy nagyon örül, mert tudomása szerint Magyarország még soha sem nyert Golden Globe-ot - az angol színésznő nálunk forgatta Az adósság című filmet, valamint játszott Szabó István Az ajtó című filmjében is, úgyhogy különösen kedvelhet minket...

ITT OLVASHATÓ

1 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.