2016. január 11., hétfő

A SORSOD BORSOD: VÁRHATÓ ÉLETTARTAM A MAGYAR MEGYÉKBEN

GURULÓ HORDÓ BLOG
Szerző: csapogi (Pogonyi Csaba)
2016.01.11.


Öt sokkoló ábra arról, milyen korán halnak az emberek Magyarország egyes részein.

Az életminőséget sokféleképpen is lehet mérni, ezek közül az egyik legjobb a születéskor várható élettartam. Benne van ugyanis minden, ami meghatározza az életminőséget: jövedelmi helyzet, egészséges táplálkozás, stressz, egészségügyi rendszer, stb.
A várható élettartamot elsősorban a jövedelmi helyzet határozza meg, de nem csak az (erről is írt Zsopi már többször a blogon Magyar várható élettartam Európához képest: alulról szagoljuk és A hosszú élet titka). Magyarország GDP-t tekintve a 23. helyen áll az EU-ban, a nők várható élettartamát nézve azonban már csak a 25. helyen van (csak Lettországot, Romániát és Bulgáriát előzzük meg).

Az átlagok azonban elfedik az országon belüli óriási különbségeket. A nők és a férfiak születéskor várható élettartamáról közöl adatokat a KSH. Ezekből az adatokból csináltunk térképet 2014-re, hogy láthatóvá váljon, mekkora különbségek vannak Magyarországon belül. Azért, hogy szemléletesebbek legyenek a különbségek, minden megye átlagéletkorához párosítottuk azt az európai országot (beleértve Azerbajdzsánt), amelyiknek az országos átlaga a legközelebb esett.

Nyugat Európát ne keressétek: Szlovákiától Azerbajdzsánig, Montenegrótól Grúziáig hal a magyar...
ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.