2016. március 13., vasárnap

AZ AUTISTA GYEREKET NEVELŐ SZÜLŐK ÉS AZ OKTATÁSÜGY

A TASZ JELENTI
Szerző: Petri Gábor
2016.03.12.


A közelmúltban elindult tiltakozások az oktatásügy jelentős részét érintették, és a vitákban, követelésekben több érintett csoport is hangot adott véleményének: megszólaltak pedagógusok, szakszervezetek, iskolai közösségek, diákok és szülők, szimpatizáló állampolgárok is. A tiltakozáshoz februárban egy több száz, autista vagy más fogyatékos gyereket nevelő szülő is csatlakozott. Petícióban tettek közzé követeléseket, amelyek javarészt a családok életét, illetve a gyerekek oktatáshoz való jogát érintik.
A fogyatékos, elsősorban autista gyermeket ellátó, nevelő szülő tiltakozása kis sajtóvisszhangot váltott ki, és az oktatási kerekasztal-tárgyalásokon valamint tüntetéseken is csak érintőlegesen említődött a téma – annak ellenére is így volt ez, hogy több bizonyítékunk is van arra: az értelmi sérült, autista vagy halmozottan fogyatékos gyermeket nevelő családok komoly hátrányban vannak évtizedek óta a többi családhoz képest.
Emelkedő görbék
Kutatásokból tudjuk, hogy már 2002 és 2008 között megduplázódott a közoktatásban tanuló autista gyerekek száma, és habár frissebb adatok nincsenek, a becslések szerint már a 2008-as számok is jócskán megduplázódtak mára. Az autizmussal élő gyerekek alapvető jogát a közoktatásban (köznevelésben) való részvételhez – hasonlóan minden más gyerekhez – a jelenleg hatályos Nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény és azAlaptörvény is elismeri, így egyfelől állami kötelesség a megfelelő oktatás biztosítása, másfelől viszont a helyzet azt mutatja, hogy az állam nem képes ezt a feladatát ellátni.
Idézet az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyik háttérintézményének 2010-es kutatásából:
Az Autisták Országos Szövetsége által 2009-ben végzett országos vizsgálat eredményei szerint a Közoktatási Információs Rendszerbe bejelentett, a közoktatási intézményekben tanuló, autizmussal élő gyermekek száma 2002/2003 és 2008/2009 között jelentősen, több mint két és félszeresére nőtt, és a közoktatásban autistaként megjelenő gyerekek száma fele az adott korosztályban autizmus diagnózissal rendelkezők számának.
ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.