2016. április 8., péntek

LASSAN ELINDUL A KAMPÁNY A VASÁRNAPI BOLTZÁR ÜGYÉVEL

VÁLASSZUNK BLOG
Szerző: Válasszunk
2016.04.08.


Tételezzük fel, hogy ősszel lesz népszavazás a boltzár ügyében. A papírforma az, hogy a többség kinyitná a boltokat vasárnap. A kérdés az, hogy hányan mennek el. Az MSZPnek kicsit rövid a memóriája.Ugyanis eszembe jut egy korábbi népszavazás, ahol elsöprő többsége volt az igeneknek. Csak éppen nem mentek el annyian, hogy ez bármit is számítson. És éppen a Gyurcsány kormány kampányolt az otthonmaradás mellett. Jól sejthető, hogy a Fidesz számára a népszavazás kapcsán a legjobb stratégia is éppen ez: Az otthon maradás mellett kampányolni.

A sehova szavazni el nem menő idősek, a szavazással nem foglalkozó külföldön élők, a szavazás kedvező időzítése esetén a szavazóurnáktól távol pihenők is könnyen megerősíthetik a "lehet változtatni, de nem így" irány miatt otthon maradók győzelmi esélyeit. Ha nem túl erős a részvétel, a dolog emiatt kicsit szorosnak látszik akkor hiába lesz elsöprő többsége az igeneknek, a Fidesz könnyen kommunikál sikert. Ha nekem kellene felállítanom a stratégiát erre mennék. Annál is inkább, mert a népszavazás mindenki számára a következő választás miatt fontos érv, és érdemes felbecsülni ki és mit tud magával vinni innen. 
 
Az MSZP fényes győzelemről tud mindaddig beszélni, amíg a kormánypárt számos híve, a boltzárnak pártfüggetlen okokból örülő alkalmazottak, számos szakszervezet nem megy utcára, nem kezd tiltakozni, nem láthatunk a híradókban a nyitva tartás ellen ugyanúgy tiltakozókat, mint ahogy a kormány oktatáspolitikája ellen is. Az újabb tiltakozási hullám olyan témát és ideológiai vitát tud eredményezni, amiből a Fidesz könnyen jön ki győztesen. Amikor a tiltakozások kapcsán sokszor nincs százezer emberről szó, akkor pár ilyen eset könnyen átértelmezi az egészségügy, az oktatásügy kapcsán a tiltakozást...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.