2016. július 5., kedd

A BREXIT ÉS A RASSZIZMUS

LUMENS BLOG
Szerző: lumens
2016.07.05.


Úgy tűnik, a brit népszavazás után még nagyobb a bizonytalanság, mint előtte. Miközben mindkét tradicionális nagy párt vezetői válsággal küzd, és nem tudni, mikor kezdik meg a várhatóan évekig tartó kilépési procedúrát, szinte semmiről sem lehet biztosat mondani az Egyesült Királyság politikai életében. Egy változás mindenesetre máris észlelhető: felszínre tört az idegengyűlölet Nagy-Britanniában.



Személyes fájdalmak
 
A metrón ültem, a gyermekem az ülésen térdelve nézett ki az ablakon. Egy idős hölgy állt előttünk, úgy viselkedett, mint akit megbántottak, akit bosszant valami. Ránéztem, mire megszólalt: „Milyen undorító bevándorló vagy, hogy hagyod így viselkedni a gyereked.” Visszakérdeztem, hogy „Tessék?”, erre folytatta: „A hozzád hasonló bevándorlók taszítják romba az országot!” – majd elővette a telefonját, és fényképezni kezdte a gyereket, hogy beküldje az újságba a gyerek gusztustalan viselkedését. Mondtam, hogy nincs ezzel semmi gond, és sok üres hely van még a metrón, ahova ülhet, ha zavarja. Ezután leszállt a metróról, és kintről is lefényképezte a gyermekem.”
 
„Vártam a buszra, amikor az út túloldalán megállt egy autós, udvariasan útbaigazítást kérve. A válasz, amit kapott, az volt, hogy „meg tudom mutatni, merre van a reptér, hogy hazamehess oda, ahonnan jöttél” – majd az illető elsétált az autótól.”
 
„A helyi postát egy indiai család üzemelteti, szokás szerint ma is ugya az a nő dolgozott bent, akivel rendszeresen szoktam beszélni. Egy férfi intézte épp az ügyeit, majd mikor a végén megkérdezte tőle, hogy minden rendben van-e, a férfi válaszolt: „Igen, sőt, több mint rendben – a britek végre jó döntést hoztak.” Mint mondta, örül a szavazás végeredményének, beszélt még pár dologról, ami ismét naggyá tehetné az Egyesült Királyságot, majd hozzátette: mondja mindezt írként. A pult túloldalán a hölgy igyekezett humorosan válaszolni, és azt felelte, lehet, útlevél kell majd ahhoz, hogy Írországba menjen. „Persze, teljesen rendben van” – felelte a férfi, majd visszakérdezett: „És te mikor mész haza?” El sem tudtam hinni, hogy ezt hallom, mint később a nő elmondta: rendszeresen sérteget másokat, de egyszerűen hozzászoktak.”...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.