2016. július 11., hétfő

CENTRALIZÁCIÓ ÉS BÉREMELÉS AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN: EZ MÉG NEM MEGOLDÁS

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.07.11.


Június elején jelentette be Balog Zoltán, hogy az egészségügyi dolgozók több lépcsőben jelentősebb béremelésben részesülnek. A teljes munkaidős orvosok már idén bruttó 100 ezer forintos emelést kaphatnak, az egészségügyi szakdolgozók bére viszont csak 10-30 ezer forinttal fog emelkedni, ami körülbelül 25 százalékos növekedésnek felel meg. (Ebből is jól látszik, az ágazatban mennyire alacsonyak a bérek.)
Bár a bejelentés némileg váratlanul érte a szakmát, abból a szempontból mégsem váratlan, hogy az elmúlt hónapok felfokozott hangulatára valamit válaszolnia kellett a kormánynak. Az egészségügyi dolgozók között nem alakult ki hasonló összefogás, mint az oktatásban résztvevők esetén, a zúgolódás azonban már itt is megfigyelhető volt. Arról nem is beszélve, hogy hétről hétre jelentek meg cikkek az egészségügyben tapasztalható áldatlan állapotokról, amelynek egyik oka a dolgozói elvándorlás. 

A béremelés üdvözölendő, az egészségügyi ellátórendszer problémáit azonban nem lehet ennyivel megoldani, arról nem is beszélve, hogy sokak számára a külföld még mindig vonzóbb lesz, hiszen az emelés mellett is brutális különbségek vannak a nyugati és a hazai bérek között. (És akkor még nem beszéltünk a szakma megbecsüléséről.)...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.