2016. július 31., vasárnap

A TE ORSZÁGODAT ÉS AZ EGY ŐRÜLT NAPLÓJÁT DÍJAZTÁK A THEALTER FESZTIVÁLON

7ÓRA7 - SZÍNHÁZ ÉS PONT BLOG
Szerző: 7óra7
2016.07.31.


9 nap alatt 9 helyszínen 25 alkotócsoport mutatkozott be a 26. szegedi nemzetközi színházi fesztiválon.

A legnépszerűbb előadás közönségdíját a Forte Társulat és a Trafó koprodukciójában készült A te országod című előadás, a kritikusdíjat a fesztivált nyitó Egy őrült naplója című produkció nyerte el. A fesztivál junior díját megosztva kapta Szilágyi Bálint egyetemi hallgató, aki két ősbemutatóval volt jelen a seregszemlén, valamint Zsótér Sándor, akinek rendezői és pedagógusi munkáját ismerték el a díjjal. A THEALTER közösségi díját a fesztivál önkéntes munkatársai a kolozsvári Groundfloor Group Parallel című előadásának ítélték oda.
 
A fesztivál díszvendége idén Zsótér Sándor Kossuth-díjas színész, dramaturg, rendező, az SZFE színész tanszakának egyetemi docense volt. A Kecskeméti Katona József Színházban bemutatott Macska a forró bádogtetőn című előadása a Kisszínházban, a Stúdió K Színház társulatával színpadra állított W.S. Othello – néger mór című Shakespeare-adaptációja a Régi Zsinagógában vonzott teltházat és aratott nagy sikert. Zsótér Sándor színészként is látható volt Peter Handke Az aranjuezi szép napok című darabjában, melyet Szilágyi Bálint, a Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves bábrendező szakos hallgatója fordított és állított színpadra.
 
A találkozó hagyományaihoz híven idén is képviseltette magát az utánpótlás, a fesztivál programjának újra kiemelt része volt a műhelymunka. A hazai és határon túli, színházi képzésben résztvevő fiatalok részére meghirdetett THEALTER Tea for Two tréningkurzusok vezetésére Zsótér Sándor mellett Soós Attila, a Trojka Színházi Társulás alapító-rendezője kapott felkérést. A workshop címe: Ahogy tetszik?! – Shakespeare Realoded volt, a munkafolyamatot fiatal színházi újságírók, a Jászay Tamás vezette blog jr. kritikusműhely résztvevői dokumentálták....
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.