2016. július 31., vasárnap

ÍGY VÉGZI KI ERDOGAN A SZABAD SAJTÓT TÖRÖKORSZÁGBAN

MAGYAR NARANCS - FEKETE LYUK BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.07.30.


„Őt volt érdemes olvasni, ha bármit meg akartunk tudni a hadseregről. Kivételes újságíró. Letartóztatták.” Elképesztő híradás az illiberális török demokráciáról.
 
Pár héttel vagyunk túl a sikertelen török puccskísérleten, amit Erdoğan elnök arra használ fel, hogy régi ellenségein végre lelkesen és kíméletlenül bosszút állhasson. Köztük bárkin, aki kritikus véleménynek adott hangot a nyilvánosságban, korrekt politikai-gazdasági elemzéseket készített, elfogulatlanul tudósított, a hivatalos propaganda helyett az igazságot próbálta feltárni. Valódi újságírókon.

Hogy pontosan kikről is van szó, azt most Mahir Zeynalov Twitteréről gyorsan és nehezen feledhetően megtanulhatjuk. Az azeri származású Zeynalov a török kormány régi ellensége, akit két éve, röviddel azelőtt, hogy megkapta volna a török állampolgárságot, kiebrudaltak az országból; írásainak első számú otthonát, a Today’s Zamant idén gyakorlatilag betiltották és megszüntették.

Zeynalov az utóbbi napokban (itt az oldala, tessék szépen visszapörgetni) egyre csak posztolta és posztolta a letartóztatott kollégái fotóit, és mindegyiket röviden jellemezte is. („Yakup Cetin. Ismerjük az arcát, hiszen mindig megjelent a képernyőn, ha valahol valami esemény történt. Mint minden remek riportert, őt is letartóztatták.”)

Az eredmény informatív, megrázó és újszerű. Első osztályú újságírói teljesítmény.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.