2016. augusztus 4., csütörtök

NÉMETORSZÁG ÚJRATÖLTVE

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2016.08.04.


Mi a tanulsága a lányomék történetének?

- Legelőször - végzettség, jelentős anyagi tartalék és biztos nyelvtudás hiányában - kijutni magyar közvetítőn keresztül érdemes, mert így a munkáltató biztosítja a lakhatást, csak az első havi megélhetéshez szükséges anyagiakat kell biztosítani. A lányomék nem mondhatnak semmi rosszat a magyar közvetítő cégre, tényleg segítőkészek voltak. De számítani kell arra - tisztelet a kivételnek, erősen főnök függő -, hogy kevésbé fontosak a munkáltatóknak az így kikerült munkavállalók, mert sorban áll az utánpótlás.

- Amilyen gyorsan csak lehet el kell költözni a munkáltató által biztosított lakásból, már csak a kiszolgáltatottság megszüntetése miatt is.

- Akik párban mennek ki - ha a pár valamelyik tagját annyira nem szereti a főnök - próbáljanak meg külön helyen dolgozni, mert úgy azért kicsi annak az esélye, hogy mindkettőjüknek egyszerre mondjanak fel. Bár szerintem ha minden a legnagyobb rendben van, akkor is érdemes.

- Spórolni kell. 

- Aki mer, az nyer. Tudatosan kell készülni a kinti életre. A lányoméknak ez most sikerült igazán. Tapasztalatot szereztek, kicsit öregedtek (bár még most is csak 20 évesek), most már tudják, hogy mit akarnak.

- A negatívumokból is le kell szűrni a tanulságokat és előnnyé kell változtatni. Ami nem öl meg, az megerősít.

- Szerencse is kell sok mindenhez, de a szerencsét tudni kell mindenkinek a maga hasznára fordítani. A lányom egy e-bay-es hirdetésre jelentkezett még itthon és a leendő főnöke 2 hetet várt rá. Viszont a két próbanap alkalmával bebizonyította, hogy megérte rá várni. Azóta is úgy áll a munkájához, hogy bármit kell aznap csinálnia, abból csak tanul. A kollégák is kezdik befogadni, egyre barátibb a légkör, nem csak a munkára terjed ki a beszélgetés.

- Merni kell segítséget kérni. Nekik most is rengeteget segítettek még Nürnbergben a kollégák, a hivatalos, új ügyek intézésében Attila barátunk, illetve az itthoni (nagyon aranyos, segítőkész) EURES tanácsadójuk. Mire kimentek, már leszervezett időpontjuk volt a dortmundi EURES tanácsadóhoz. Élni kell ezekkel a lehetőségekkel. És utána ezeket a segítségeket - egy körforgásban - másoknak visszasegíteni...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.