2016. augusztus 4., csütörtök

A GYERMEKEINK ÉLETÉVEL JÁTSZANAK - BORZASZTÓ ÁLLAPOTOK A JÁTSZÓTEREKEN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2016.08.04.
 
 
Ma Magyarországon körülbelül 15 ezer játszótér van a közterületeken (Budapesten ennek körülbelül a tizede található), többségében az önkormányzatok tartják fenn őket. Elméletileg ezeket a játszótereket négyévente kell átfogóan, hatóságilag ellenőrizni, hogy minden szabványfeltételnek megfelelnek-e. Ezen kívül évente egyszer (a tavaszi nyitás előtt) szintén átfogóan vizsgálják a játékszereket, havonta vagy negyedévente kell mérni az egyes tereptárgyak stabilitását, és optimális esetben (ha van rá ember) naponta „szemrevételezéssel” kell felmérni a játszótér állapotát.

Nem kell senkinek messzire mennie, hogy rátaláljon az első olyan játszótérre, ahol halmokban állnak az eldobált cigarettacsikkek, és le vannak szakadva a hinták. Az biztos, hogy az önkormányzatok éves költségvetése nem sok pénzt fordít a játszóterek folyamatos karbantartására. És természetesen nehéz is állandóan felügyelni még az elkerített területek biztonságát és tisztaságát.

Ettől függetlenül viszont azt fontos megjegyezni: a magyar játszóterek siralmas állapotban vannak. 2014-ben a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) vizsgálata súlyos hiányosságokra mutatott rá. Az általuk vizsgált játszóterek 58 százalékánál találtak valamilyen hiányosságot, jogsértést. Összesen egyébként 6559 darab játszótéri eszközt vettek alaposan szemügyre. Ezek közül 3538 darab (vagyis több mint a felük) nem felelt meg a biztonságos eszközök alapvető kritériumainak!

Tegyük hozzá gyorsan: a játszótereknek, amiket vizsgáltak, 40 százaléka volt közterületen, a többség pedig intézmények (iskolák, óvodák, stb.) területén helyezkedett el. A közterületeken lévő játszóterek jellemzően modernebbek, fiatalabbak, ám az is igaz, hogy gyakrabban esnek a vandálok áldozatává, biztonságukat sokkal nehezebb garantálni. És amint az a számokból kiderül: nem is nagyon sikerül – sem karbantartani, sem védeni ezeket a játszótereket.

A helyzet pedig az évek során (hiába az a sok-sok uniós meg egyéb pénz) nem igazán javul, a korábbi években 60 százalékban volt kifogásolt a játszóterek állapota, vagyis kemény 2 százalékkal sikerült javítani a minőségen. Ami talán nem is csoda, az NFH ugyanis azt is megállapította: a négyévenkénti, kötelező ellenőrzést a közterületi játszóterek több mint negyedénél elsinkófálták, az intézményeknél még ennél is rosszabb az arány, ott a játszóterek harmadát nem ellenőrizték megfelelően.

Talán nem kell mondani se, mekkora hihetetlen felelőtlenség ez...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.