2016. augusztus 4., csütörtök

A VALÓDI RENDSZERABÚZUS - MEDIÁLÁS, GYÁMHIVATAL, BÍRÓSÁG

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: Tabunyitogató
2016.08.04.


Mi van akkor, ha a bíróság kötelez arra, hogy a zaklatóddal rendszeresen találkozz? Azzal az emberrel, aki bármit megtesz, csak hogy neked rossz legyen. Azzal az emberrel, aki többször megvert, megalázott, meglopott, tönkretett, folyamatosan fenyeget és veszélyben vagy a közelében. Mert ő a gyerekeid apja. Neki jogai vannak.  Neked nincs jogod a nyugodt, biztonságos életre. És a gyerekeidnek sem.
 
A magyar jogrendszer a gyakorlatban még mindig nem ismeri a bántalmazó fogalmát. Még mindig az az idealisztikus kép van a fejekben, hogy jó, már nem tetszenek szeretni egymást, de ne tessék annyit veszekedni, tessék szépen megegyezni. Ez sokaknál valóban működik is, két egyenrangú fél között, aminek a lényege, hogy  tiszteletben tartjuk egymás kéréseit, határait, magánéletét, és a gyerekek érdekeit szem előtt tartva megegyezünk, úgy hogy a végeredmény mindkét fél számára elfogadható.
 
De hogyan egyezzünk meg egy olyan emberrel, aki rosszat akar nekünk? Hogyan tartja tiszteletben a kéréseimet az, aki nem tisztel? Hát akkor tessenek szépen igénybe venni a mediálást. Két értelmes felnőtt csak tud kommunikálni, majd mi segítünk, nem kell annyit pereskedni. A mediálás pedig újabb alkalom a zaklatásra, nagy része fenyegetés, megfélemlítés, erőszakoskodás, amit a mediátor nem akadályoz meg, mert nem ismeri azt az alapszabályt, hogy a mediáció csak és kizárólag egyenlő felek között működik. Alá-fölé rendeltség esetén, aki alul volt, az alul is marad.
 
Talán nem is látja át ezt a helyzetet. Szinte megmosolyogtató, ahogy a mediátor próbálja az érdekeidet  közvetíteni a bántalmazód felé, hogy vegye figyelembe, mert nem tudja, hogy neki nem számítasz. Ő nem azért jött, hogy kompromisszumot kössön, hanem hogy rád kényszerítse az akaratát, és azt reméli, hogy ebben majd segít neki a mediátor. És végül így is lesz. Ha már ott vagytok, mégiscsak el kellene jutni valami megegyezésig, és a mediátor ösztönösen enged az erőszaknak, és elindul  a gyengébb ellenállás felé. Végeredmény: a megfélemlített féltől kicsikarnak valamit, amit nem akart: legalább maga engedjen már, ha  a másik nem, és a zaklató vérszemet kap, hiszen még segítették is célja elérésében...
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.