2016. október 13., csütörtök

NÉPSZABADSÁG-GATE: KI LESZ A KOVETKEZŐ?

24.HU - POSZT ITT
Szerző: Karafiáth Orsolya
2016.10.12.


Képzeljük el, hogy ma egy kvízműsorban vagyunk (nem felvételről megy), és a következő kérdést kapjuk: „Mit tehetnek meg velünk?” Három opcióból választhatunk.

A: Mivel demokráciában élünk, csak olyasmit, ami nem ütközik törvénybe.

B: Mivel demokráciában élünk, semmi olyat, ami a sajtó- és szólásszabadság megszüntetésére irányul, illetve ami az emberi méltóságba gázol.

C: Mindent.

Tudom a nyerő választ. Csakhogy ez már régóta nem játék.

Aláírtam többedmagammal a petíciót, ami kiáll a Népszabadság (egykori) munkatársai mellett. Idézet a szövegből:
"Nincs kétségünk afelől, hogy a nyilvánosság elől ma is bujkáló, ismeretlen tulajdonosoknak mi a szándéka azokkal a vidéki napilapokkal, amelyek szintén a birtokukba kerültek. Ezek az újságok egész országrészek számára a helyi közélet egyetlen fórumát jelentik. E lapok jövőjük miatt okkal rettegő munkatársaival is szolidaritást vállalunk. A Népszabadság brutális tönkretétele nemcsak újabb lépés a sajtószabadság teljes felszámolása felé, hanem egy évek óta tartó folyamat jelképes lezárása is. Sajtószabadságot! Demokráciát!"
Akinek nem világos, hogy a lap sunyi és aljas megszüntetése egy rettegő, mindent uralni akaró hatalom akaratának és gyakorlatilag mindenhatóságának fitogtatása volt, az nem tudom, hol élt az utóbbi években. A többi ellenzéki lap lassú kivéreztetése is folyik, már évek óta, ilyen-olyan módszerekkel, a fő eszköz természetesen az állai hirdetések megszűnése, amiből ugye annyi kormánybarát médiumot felhizlaltak, és amiből annyi guccitáskát lehet venni, mint a szemét. És annyi seggnyaló cikket lehet rendelni, ami a csövön kifér.

Meg is teszik.   
 Olvasom a fórumokat – minden oldalról, és elképeszt, mennyien bedőlnek a megszűnt nol.hu oldalra is kitett maszlagnak, miszerint a lezuhant példányszámok indokolják az egészet. Nos, aki ezt hozza fel, az mit szól ahhoz, hogy a kormánybarát lapok (print és online) hogy muzsikálnak? Hogy a haveri médiumok mennyi pénzből (köz!) gazdálkodnak, hány állami hirdetés van bennük, és mennyi a felületeiken a propagandatartalom? A Magyar Időknek kimutathatatlan az olvasottsága, a 888.hu-t, a Pesti Srácokat vajon mennyien olvassák? Milyen értéket képviselnek ezek? Na, halljuk a válaszokat. A remekbeszabott Lokált se venné a kutya sem, ha nem ingyen tukmálnák. És aki mégis konokul a példányszámokon ugrál a továbbiakban is, annak tök rendben van, hogy így bánnak egy szerkesztőséggel?

Az szeretne végigmenni egy olyan megalázó procedúrán, aminek kitették a Népszabadság dolgozóit? Szeretne úgy munkába menni, hogy azt mondják neki, coki, te ide többé be nem mégy?! Hogy a nagyitól kapott pöttyös bögréd, meg a mamád képe ott az asztalodon? Egyéni szoc probléma, amúgy sem kell annyi szart bevinni az irodába. (Friss hír: szerdáig állítólag az újságírók a személyes holmijukat kihozhatják az épületből. Hogy ez milyen rendes dolog! Ez kegy! Hála érte! A kegyeket köszönjük, hagyjuk meg a lakájoknak, vannak elegen.)

Tegye fel a kezét, aki azt imádja, ha az élete csupa kaland, nem akarja tudni, mit hoz a holnap, sőt, külön élvezi, ha minden nap meglepetés. Tegnap még azt hitte, vagy munkahelye, ma nincs, hát ez szuper, teher alatt nő a pálma...

ITT OLVASHATÓ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.