2016. október 19., szerda

A GYURCSÁNYOZÁSRÓL - MÉG EGYSZER

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gusztos István
2016.10.19.


„Gyurcsány nagyon komoly probléma” – mondja a demokratikus ellenzék egy része, például az LMP. Orbán azonban – akit pedig le akarnak váltani – nem annyira: Gyurcsánnyal semmit, soha, ám Orbánnal legalábbis a nemzeti ünnepek előtt közösünneplésesdit, nemzetiegységesdit lehet játszani.


Nem egészen értem a dolog logikáját: Gyurcsánynak azt szokták fölróni, hogy rossz kormányzásával ő szabadította rá Orbánt az országra. Azt nem állítják, hogy szándékosan tette volna; azt viszont szokták mondani, hogy Orbánt és rezsimjét le kell váltani. Néha azt is elismerik, hogy Gyurcsány kormánya nem rombolta le a polgári demokratikus köztársaság jog- és intézményrendszerét – bár 2006 őszéről szólván nem tartóztatják meg magukat a fideszes-gaudis hadováktól –, s korrupció dolgában sem hasonlítható a mai hatalom elképesztő „teljesítményéhez”.

De „összefogásdit”, legalábbis Gyurcsánnyal – semmiképpen sem akarnak játszani. Az Együtt szerint másról szól a politikánk: nem a nagy összefogásdiról, és nem hiszem, hogy jó ötlet Gyurcsány Ferencet rehabilitálni”. (Bevallom, figyelmetlen voltam: nem vettem észre, mikor került az Együtt abba a helyzetbe, hogy Gyurcsány „rehabilitálásáról” elmélkedhessen…) Gyurcsánynak ki kell szállnia a politikából, mondják, mert akadályozza Orbán leváltását. Közben az LMP méltóságteljes ünneplésdit, nemzetiegységesdit játszik az orbáni szervezettel

Vajon ha Gyurcsányt sikerülne „lerugdosniuk a színpadról”, a többiek hajlanának összefogásra? Nem tartom valószínűnek – de ha igen, a DK nélkül semmire sem volna esélyük.

2013-ban már írtam itt arról, mit is gondolok a gyurcsányozásról. A véleményem csak annyiban változott, amennyiben az ország mai állapotát, a belátható időn belüli demokratikus fordulat esélyeit rosszabbnak ítélem az akkorinál: napjainkban gyurcsányozni szerintem lényegesen nagyobb hiba, sőt, bűn, mint 2013-ban. Gyurcsányozni, miközben a Fidesz már-már befejezte a maga illiberális izéjének kiépítését, amikor mindent elkövet, hogy hosszú, beláthatatlan időre berendezkedhessen az általa megszállt és módszeresen fosztogatott országban; átvenni a fideszes retorikát, miközben az orbáni szervezet minden eddigi aljasságát felülmúlóan brüsszelezik, migráncsozik…

Az én eszem ehhez kevés – megáll…

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.